Statisticile mondiale sunt ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare prin cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri.
Statisticile mondiale sunt ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare prin cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri.

In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Datele furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania in anul 2005 arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian. In 2005 au fost depistate 3202 noi cazuri de cancer de col uterin, din totalul de 37 335 de cazuri de cancer inregistrate la sfarsitul aceluiasi an. Din pacate, multe femei nu beneficiaza de programe de prevenire a cancerului de col uterin prin testare citologica Papanicolaou.

In perioada 20 - 26 ianuarie 2008, Romania marcheaza pentru a doua oara consecutiv, alaturi de toate celelalte tari europene, “Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” - o initiativa a Asociatiei Europene pentru Cancer Cervical (ECCA). Campania are ca scop educarea femeilor pentru prevenirea cancerului de col uterin.

“Aminteste-ti de testarea citologica si de vaccinare. Cancerul de col uterin poate fi prevenit”.
Aceasta este deviza campaniei menita sa aminteasca femeilor de toate varstele ca o boala grava si care este provocata de tipurile oncogenice ale papilomavirusului uman (HPV) poate fi combatuta prin testare citologica regulata (testul Papanicolaou) si prin vaccinare. Campania de informare se adreseaza deopotriva autoritatilor, care trebuie sa se implice mai mult in dezvoltarea unor programe medicale bine puse la punct pentru testarea eficienta a tuturor femeilor, dar si profesionistilor in domeniul sanatatii pentru depistarea bolii in stadii incipiente si publicului.

Trebuie sa stii:
- Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (human papillomavirus sau HPV).
- Fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta acest virus
- Pana la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat in viata
- Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin screening si vaccinare

Pentru o mai buna informare, Fundatia Renasterea pune la dispozitia publicului numarul telefonic gratuit 0800 8 300 300 iar GlaxoSmithKline mentine activ site-ul de informare www.cancercoluterin.ro. Accesand site-ul cu informatii bine structurate, poti afla care este legatura dintre virusul HPV si cancerul de col uterin, daca esti expusa riscului de imbolnavire si cum anume se pot proteja.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri