Daca pana cu cativa ani in urma ne temeam de SIDA, astazi am invatat sa ne protejam de aceasta si am dobandit o noua fobie: cancerul a devenit marea spaima contemporana.

Cancerul "doare"


Nu neaparat. De cele mai multe ori cancerul nu doare. Aceasta boala crunta evolueaza printr-un mecanism siret care nu permite organismului sa reactioneze. Acesta este motivul pentru care este bine sa mergem la controale periodice, chiar daca nimic nu ne deranjeaza: fiindca bolile grave evolueaza silentios.

Cancerul "nu doare"

Nu neaparat. O pacienta s-a prezentat la oncolog cu un cancer de san intr-un stadiu final sustinand ca nu a venit de la inceput fiindca sanul o durea, iar dansa auzise de la vecina sa, trecuta printr-o experienta similara, ca, prin definitie, cancerul nu doare. Nu exista o regula clara. Poate sa evolueze silentios (in cele mai multe cazuri), dar la fel de bine poate aparea durerea. Iar daca esti suficient de norocoasa cat sa poti sesiza aceasta durere, atunci ai sansa de a depista precoce o boala si de a evita o nenorocire.

Cancer bun, cancer rau


O prima intrebare pusa de pacientul diagnosticat cu cancer este "Este cancer bun, sau rau?". La inceput medicii priveau cu suspiciune aceasta intrebare. Mai apoi, au inteles de unde pornise aceasta legenda a cancerului bun si rau: exista tumori benigne si tumori maligne. Desigur, numai cele maligne se numesc "cancer". Din pacate nu exista "cancer bun".

Daca doctorul taie o alunita, cancerul se va raspandi in tot organismul


Dermatologii trag semnale de alarma ori de cate ori au prilejul: lasati medicii sa-si faca meseria! Atunci cand acestia hotarasc extirparea unei alunite, ei stiu ceea ce este mai bine pentru pacientul lor. Chiar daca in jurul alunitelor au luat nastere tot soiul de legende, trebuie sa intelegem ca "specialistul" se numeste astfel pentru ca este cel mai bun in domeniul sau. Lasati medicii sa isi faca datoria, nu mai ascultati de sfaturile babesti!

Toata lumea cu acelasi tip de cancer trebuie sa faca acelasi tratament

Organismul unui individ este unic. Celula tumorala este o celula care a inceput sa functioneze intr-un mod gresit. Chiar daca tumorile sunt grupate orientativ in diferite categorii care au anumite puncte comune, o celula a unui organism nu se poate comporta identic cu aceea a unui alt organism. Din acest motiv, tratamentul medicamentos sau cel chirurgical poate sa difere la doi indivizi care au acelasi diagnostic. De asemenea, dozele medicamentelor si tipul acestora pot varia in functie de gradul de extindere al tumorii, de absenta sau prezenta invaziei locale si diseminarea pe calea ganglionara, dar si de multi alti factori.

Un articol de Oana Trifu

Sursa: Healthy.ro
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri