9 Aprilie 2024 publicat în Sanatate 1 share-uri

Anemia este o problemă de sănătate răspândită la nivel mondial și poate fi clasificată în mai multe tipuri, fiecare având cauze și caracteristici diferite. Anemia hemolitică este o afecțiune relativ comună în comparație cu alte anemii și apărea de  la o varietate de factori, precum afecțiunile autoimune, tulburările genetice sau expunerea la substanțe toxice.

În cadrul unui interviu realizat alături de Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER, specialist în medicină internă, oncologie și hematologie, am aflat informații medicale prețioase despre anemia hemolitică, de câte tipuri este, cum se manifestă și care sunt principalele sale cauze.

  • Cât de frecventă este anemia și ce tipuri există?

Anemia este o problemă de sănătate care afectează 1 din 3 persoane din întreaga lume și poate fi clasificată în următoarele tipuri: microcitară (MCV <80 fL), poate apărea în cazul unor probleme precum deficitul de fier, talasemia și boli cronice, normocitară (MCV 80 până la 100 fL), care poate apărea în cazul unor probleme precum insuficiența renală cronică, hemoliza și suprimarea măduvei osoase (cauzate de cancer, anemie aplastică sau de o infecție) sau macrocitară (MCV >100 fL), poate apărea în cazul unor probleme precum deficiența de vitamina B12 sau acid folic, excesul de alcool, sindromul mielodisplazic, bolile hepatice, hipotiroidismul și infecția cu HIV.

  • Ce este anemia hemolitică?

Anemia hemolitică apare atunci când celulele roșii au o durată scurtă de viață, din cauza distrugerii lor premature. Diagnosticul poate fi pus după observarea creșterii numărului de reticulocite, eritrocite tinere, care nu poate fi atribuită sângerării recente sau corectării recente a deficienței de fier sau altor deficiențe de nutrienți.

  • Care sunt principalele cauze ale acestei anemii?

Principalele cauze ale anemiei hemolitice includ afecțiunile autoimune (boala aglutinină rece, anemie hemolitică autoimună caldă), anemiile hemolitice congenitale, anemiile hemolitice induse de medicamente, hemoliza legată de transfuzii, infecții, paraziți (de exemplu: malarie, Babesia) sau mușcătură de șarpe.

Foto: Shidlovski /Shutterstock
  • Care sunt efectele anemiei hemolitice?

Anemia hemolitică poate cauza probleme precum oboseală, afecțiuni cardiopulmonare, icter și urină de culoare închisă.

  • De ce teste este nevoie pentru a putea determina tipul și cauzele anemiei?

Se recomandă realizarea unei hemoleucograme complete, care include hemoglobina, hematocrit, numărul de globule roșii (RBC), indicii RBC (cum ar fi volumul corpuscular mediu - VCM și hemoglobina corpusculară medie - HCM), numărul de globule albe (WBC), un diferențial WBC, numărul de trombocite și numărul de reticulocite. Pentru evaluarea deficitului de fier, se recomandă măsurarea nivelurilor plasmatice de fier, capacitatea de legare a fierului (transferina), saturația transferinei și feritinei. Pentru evaluarea hemolizei, se recomandă măsurarea nivelurilor de lactat dehidrogenază seric, haptoglobină, vitamina B12 și nivelul de acid folic.

  • Este necesară o dietă specială pentru persoanele cu anemie?

Persoanele care suferă de anemie ar trebui să adopte o dietă echilibrată, bogată în legume și leguminoase pentru a obține acid folic și vitamina B12, iar în unele cazuri, consumul de carne este recomandat pentru a asigura aportul adecvat de fier și vitamina B12.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri