Într-o lume în care cancerul de sân afectează milioane de femei, este foarte important să ne informăm corect privind metodele de depistare precoce și să nu lăsăm miturile să ne influențeze decizia de a ne monitoriza constant starea de sănătate. Mamografia este esențială pentru depistarea în fază incipientă a cancerului de sân, însă există anumite temeri care descurajează femeile să apeleze la această procedură.

Comunicat de presă

Cea mai puternică frică este cea legată de durerea resimțită în timpul mamografiei. Rețeaua de sănătate Regina Maria a realizat în cadrul Ponderas Academic Hospital un studiu intern care aduce lumină asupra experiențelor și percepțiilor pacientelor care au efectuat această investigație de screening.

La studiul realizat în perioada octombrie - decembrie 2023 au participat 194 de femei cu vârsta cuprinsă între 30-85 de ani, iar principalele aspecte analizate au fost motivele efectuării mamografiilor, istoricul legat de cancer în familie și scorurile de durere raportate de către paciente.

Potrivit rezultatelor, 35% dintre participante au ales să facă mamografia din proprie inițiativă, ca parte a unei strategii de depistare precoce în timp ce 43% au apelat la acest serviciu medical în scop diagnostic, având deja simptome. O constatare importantă a studiului a fost că 57% dintre pacientele care au participat la studiu au cazuri de cancer de sân în familie, însă doar 15% dintre acestea au efectuat teste genetice pentru a evalua riscul dezvoltării unei patologii.

Una dintre concluziile notabile ale studiului a fost legată de scorurile de durere raportate de către paciente în timpul mamografiilor. Din totalul participantelor, 70% au raportat un scor de durere sub 5, pe o scală de la 1 la 10 – unde 1 reprezintă nicio durere resimțită și 10 reprezintă durerea maximă resimțită. Mai mult decât atât, 121 de participante au raportat un scor între 1 și 3, iar dintre acestea, 65% au menționat că nu este prima lor experiență în ceea ce privește efectuarea unei mamografii.

Totodată, doar 46 dintre paciente au raportat un scor mai mare de 5, principalele motive pentru această evaluare în cazul lor fiind sensibilitatea sânilor, perioada ciclului menstrual sau faptul că au făcut pentru prima dată o mamografie. Rezultatele studiului indică, așadar, că experiența unei mamografii nu generează durere, ci o anumită senzație de disconfort, iar nivelul acestuia este determinat de factori specifici fiecărei paciente, de la dimensiunea sânilor și sensibilitatea fiecăreia, până la perioada din ciclul menstrual în care este efectuată examinarea.

Statisticile la nivel european subliniază importanța efectuării periodice a mamografiilor pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Potrivit datelor recente, cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în Europa, cu sute de mii de cazuri raportate anual. În România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate anual și mai mult de 3.000 își pierd viața în lupta cu această boală, conform datelor furnizate de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului. Majoritatea cazurilor pot fi tratate dacă este depistată din timp.

Mamografiile și ecografiile efectuate regulat, conform ghidurilor, atunci când nu există semne sau simptome ale cancerului mamar pot reduce semnificativ riscul de deces, cresc șansele de vindecare, iar tratamentele în stadiile timpurii sunt mai putin nocive pentru corp.

Un alt aspect evidențiat cu ajutorul studiului este rolul important al asistentei medicale pentru ca experiența femeilor la mamografie să fie una plăcută. Aceasta pregătește pacientele înainte de procedură, le explică în detaliu cum va decurge examinarea, le monitorizează starea, se asigură că acestea se simt relaxate și în siguranță, iar la final stabilesc împreună care sunt pașii următori.

În acest sens, Dr. Maria-Laura Ianculescu, Medic primar Radiologie - Imagistică medicală în cadrul Rețelei Regina Maria a subliniat: „Studiul nostru arată că femeile vin la mamografie pentru a rezolva o problemă existentă și mai puțin pentru screening-ul de rutină. Mamografia nu este în general dureroasă, iar acest disconfort este cu atât mai redus dacă investigația este efectuată după menstruație. Asistentul/a care efectuează mamografia are un rol major în liniștirea și înțelegerea temerilor pacientelor, astfel că invităm pacientele să discute liber și sa aiba încredere."

Așadar, relația asistenta medicală – pacientă este esențială pentru buna desfășurare a investigației imagistice. Petronela Gotzinger, asistentă medicală în cadrul Ponderas Academic Hospital și cea care a avut grijă ca pacientele participante în studiu să aibă o experiență sigură în cadrul efectuării mamografiei, ne explică cum decurge această investigație și care sunt reacțiile pacientelor:

Temerile pacientelor în ceea ce privește mamografia sunt legate de durerea resimțită în timpul investigației, nivelul iradierii, durata investigației, precum și teama unui rezultat nefavorabil. De aceea, pregătirea psihică a pacientei are un rol esențial pentru depășirea fricilor. În timpul mamografiei poate exista un mic disconfort deoarece vom comprima sânul pacientei cu ajutorul unei padele (vom apăsa pe sân). Cu cât vom comprima mai mult sânul, întinzând țesutul, vom obține o doză mai mică de iradiere. Personal, pun accent pe comunicare și întreb pacienta cât de mult pot apăsa pe sân. Se comprimă fiecare sân în parte în două unghiuri diferite. În total, vom avea 4 incidențe, iar în total compresia durează în jur de 15 secunde. Asistenta va fi în aceeași încăpere cu pacienta pe toată perioada investigației, fapt ce indică un grad redus de iradiere în timpul mamografiei. După efectuarea mamografiei, pacientele îmi spun că temerile lor au fost nefondate, ele simțind doar o presiune la nivelul sânului, un ușor disconfort, nicidecum durere", spune Petronela Gotzinger.

Prin urmare, studiul oferă mai multă claritate în ceea ce privește percepția generală a femeilor asupra mamografiei, ajută la diminuarea temerilor care plasau investigația ca fiind una dureroasă și trage un semnal de alarmă asupra importanței metodelor de screening în combaterea cancerului de sân. O veste promițătoare în ceea ce privește prevenția vine dinspre Centrele de Imagistică Regina Maria. Conform datelor interne, în anul 2022 s-a observat o creștere semnificativă a cererii pentru mamografii, înregistrând peste 25.000 de astfel de investigații efectuate în centrele de imagistică din toată țara.

Pentru a încuraja cât mai multe femei să meargă regulat la examinări preventive, Regina Maria desfășoară și anul acesta o campanie de reducere de 25% la mamografii, în perioada 1 martie – 31 mai. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Foto fr si main: Gorodenkoff /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri