2 Aprilie 2024 publicat în Sanatate 3 share-uri

Cancerul de sân, al doilea cel mai întâlnit tip de cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar, rămâne cel mai frecvent tip de cancer în randul femeilor, cu o incidență în creștere de la an la an. Depistat la timp, însă, acesta poate fi tratat, astfel că medicii atrag atenția asupra importanței controalelor regulate pentru a depista orice modificare, în absenta oricăror simptome. Uneori, semnele pot fi cât se poate de subtile, precum sâni sensibili, modificari areolare sau scurgeri mamelonare. Cu atât devine mai important să ne cunoaștem sânii, pentru a putea interveni  la orice schimbare.

Potrivit datelor furnizate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 2022, s-au raportat peste 2,3 milioane de cazuri (11,6% din toate tipurile de cancer). Autoexaminarea sânului, adică autopalparea, este un prim pas esențial în depistarea precoce a oricăror modificări apărute la nivelul sânilor și poate fi efectuată, de orice femeie, acasă.

Dr. Oana Silvia Bărbulescu le îndeamnă pe femei să fie cât mai atente la starea sânilor și, dacă descoperă orice modificare sau simptom neobișnuit, să nu ezite să facă investigații suplimentare. „Este vital să fii proactivă în gestionarea sănătății tale mamare și să acorzi atenție oricărei schimbări. Un diagnostic precoce poate face diferența în eficacitatea tratamentului și în perspectiva generală asupra bolii”, explică Dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic specialist Chirurgie Senologică în cadrul clinicii Medikali.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv

Cu alte cuvinte, observarea și recunoașterea simptomelor suspecte te poate ajuta să ajungi la timp la specialist, să primești un diagnostic într-o fază incipientă a bolii și, foarte important, să poți accesa cu succes mai multe posibilități de tratament. Deși multe femei sunt familiare cu simptomele comune ale cancerului mamar, cum ar fi nodulii sau modificările la nivelul pielii, există și alte semne mai puțin cunoscute care pot produce îngrijorare cel puțin sau pot semnala că ceva se întâmplă regional. Dr. Oana Silvia Bărbulescu ne spune care sunt acestea:

Scurgeri la nivelul mamelonului; sângerări mamelonare

Dacă nu te afli în perioada de sarcină sau nu ai născut recent și nu este vorba despre secreția laptelui matern, apariția unor scurgeri de lichid dintr-un sân ar putea indica un semn precoce de cancer la sân. Este esențial să consulți un specialist pentru evaluare și investigații ulterioare. O urmă de sânge pe sutien sau pe mamelon poate fi un motiv de îngrijorare, însă adesea este inofensivă. Cu toate acestea, există circumstanțe în care această manifestare ar putea fi un semnal de alarmă al unei afecțiuni mai serioase, precum cancerul. Totuși, nu ar trebui ignorate posibilele alte probleme de sănătate mamară, precum papilomul intraductal - o excrescență benignă în canalul mamar - sau sindromul de ectazie ductală, caracterizat prin blocarea canalelor de lapte cu o substanță vâscoasă.

Mărirea sau palparea ganglionilor axilari

Este o situație des întâlnită, în prezența unei inflamații, însă este de preferat să se excludă posibilitatea ca ganglionii limfatici axilari să fie afectați de prezența unui cancer mamar concomitent, nepalpabil.

Modificări ale regiunii areolo-mamelonare

Orice modificare la nivelul complexului areolo-mamelonar necesită un control de specialitate. Fie că vorbim de retracții mamelonare, modificări de direcție ale mamelonului, cruste, inflamație, roșeată, ulcerații, descuamare piele regională, aspect de coajă de portocală.

Sâni sensibili

Sensibilitatea și mărirea sânilor pot fi simptome îngrijorătoare, dar de cele mai multe ori se datorează variațiilor hormonale, firești de altfel. Infecția este o altă cauză mai puțin frecventă care odată diagnosticată se poate trata cu succes pentru fiecare caz în parte. Din nefericire, uneori, cancerul mamar inflamator poate fi cauza. Acest tip rar de cancer nu prezintă adesea un nodul palpabil, însă sânul poate suferi modificări rapide inflamatorii, devenind vizibil mai mare, cu nuanțe de roșu sau violet, asemănător unei mastite.

Consultul senologic imediat este important în situațiile în care o femeie remarca prezența nodulilor mamari sau axilari, modificări ale texturii sau ale culorii pielii, modificari ale complexului areolo-mamelonar, precum, cat și în cazul scurgerilor mamelonare”, explică Dr. Oana Silvia Bărbulescu. Și este de preferat să apelați la o consultație senologică în cazul depistării oricărei modificări suspecte la autopalparea sânilor.

În cadrul consultației senologice este indicat să se efectueze o ecografie mamară, iar în funcție de rezultat este posibil să se lărgească aria investigațiilor: cu un examen mamografic, cu prelevări pentru examen citologic, cu o biopsie minim invazivă. Aceste eforturi sunt menite pentru a menține starea dumneavoastră de sănătate într-o zonă de siguranță!

Foto fr si main: ESB Professional /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri