Celulele stem recoltate la naștere din placentă, sânge și țesut ombilical au indicație standardizată de utilizare, în prezent, pentru peste 85 de boli grave, printre care anumite leucemii, limfoame sau mieloame, scleroza multiplă, anumite tulburări metabolice sau anemii.

Cord Blood Center, bancă de celule stem din România prezentă în alte șapte țări din Europa Centrală și de Est, anunță o creștere de peste 285% a numărului de unități eliberate în 2023 la nivelul întregului grup, față de 2022. O mare parte din unități au fost eliberate pentru a fi folosite în tratarea tulburărilor de spectru autist, dar și pentru AVC, boli hemato-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului sau ale coloanei. Copiii sunt principalii pacienți tratați - 56% dintre toate unitățile eliberate.

Celulele stem recoltate la naștere din placentă, sânge și țesut ombilical au indicație standardizată de utilizare, în prezent, pentru peste 85 de boli grave, printre care anumite leucemii, limfoame sau mieloame, scleroza multiplă, anumite tulburări metabolice sau anemii. Aceste celule au și un puternic efect regenerativ, motiv pentru care în 2023 pacienții le-au utilizat pentru afecțuni precum AVC, boli hemoto-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului sau ale coloanei, scleroza laterală amiotrofică, dar și Alzheimer sau tumori cerebrale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Cord Blood Center, care în 2024 aniversează 18 ani în România, este banca de celule stem care a eliberat cele mai multe probe din țara noastră, majoritatea pentru a ameliora simptomele tulburărilor de spectru autist. Copiii au beneficiat de aceste tratamente în cadrul unui studiu clinic desfășurat la o clinică privată din București, iar potrivit investigatorilor, majoritatea participanților la studiu au înregistrat progrese și îmbunătățiri comportamentale.

Mai mult, în fiecare an cresc și indicațiile de tratament pentru care sunt eliberate probele, ”2023 este al doilea an consecutiv în care cererea de terapii cu celule stem recoltate la naștere a crescut exponențial. Până în acest moment peste 85 de afecțiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naștere din placentă, sânge și cordonul ombilical. Sunt peste 1.000 de studii clinice în desfășurare pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule în cazul altor afecțiuni, iar medicii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 și 50 de noi terapii celulare”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Interesul crescut al cercetătorilor pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule este dat de ușurința obținerii lor, cantitatea disponibilă, dar și caracteristicile lor unice.

Placenta conține cea mai mare cantitate și varietate de celule stem, iar acest lucru este un factor esențial în administrarea terapeutică cu succes. Acest organ temporar conține inclusiv celule imuno-evazive, cu exprimare redusă sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, facilitând astfel utilizarea lor pentru orice membru al familiei.

În ceea ce privește categoriile de vârstă de pacienți pentru care au fost eliberate probe, cei mai mulți dintre aceștia sunt copii – 56%. Apoi, 32% din unități au fost administrate adulților, 12% vârstnicilor. Vedem însă că probele sunt accesate și în cazul rudelor copiilor de la care au fost recoltate, inclusiv adulți, datorită beneficiilor oferite de celulele imuno-evazive”, a completat Dr. Bogdan Coltor.

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

În prezent, părinții din România sunt printre puținii din Europa, alături de cei din Germania, Marea Britanie, Cehia și Slovacia, care pot beneficia de cantitatea maximă de celule stem disponibilă la naștere prin recoltarea placentei în întregime, alături de sângele și țesutul ombilical.

În România, în cei 18 ani de activitate, aproximativ 100.000 de părinți au ales recoltarea la naștere, procesarea și stocarea cu Cord Blood Center România, iar cercetările recente în domeniul crioprezervării celulelor stem indică faptul că celulele stem crioconservate nu sunt afectate de trecerea anilor, ci demonstrează o durabilitate excepțională, fiind, practic, nemuritoare.

Foto fr si main: Dimarion /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri