Înecul cu alimente poate fi o experiență traumatizantă și periculoasă, iar reacția rapidă poate face diferența între viață și moarte. Indiferent dacă te confrunți cu un episod de sufocare sau ești martorul unui episod de acest gen, este esențial să știi cum să acționezi prompt și eficient. Iată câțiva pași simpli de prim ajutor pe care trebuie să îi urmezi în caz de înec cu alimente. 

 

Menține-ți calmul și evoluează situația

În primul rând, păstrează-ți calmul și încurajează și pe cei din jur să facă același lucru. Efectuează o evaluare rapidă a situației pentru a determina gravitatea înecului. Dacă persoana afectată poate vorbi sau tusește, este posibil să poată elimina singură alimentul blocat. Dacă nu, acționează rapid.

Aplică manevra Heimlich

Tehnica Heimlich este o metodă de prim ajutor eficientă pentru eliminarea unui obiect blocat în căile respiratorii. Iată cum o aplici:

  • stai în spatele persoanei afectate și apleacă-te spre ea;
  • apuc-o de talie cu brațele tale;
  • plasează un pumn în zona superioară a abdomenului, sub coaste, și apucă ferm persoana afectată cu cealaltă mână;
  • aplică presiune către interior și în sus, în direcția diafragmei;
  • repetă aceste mișcări până când obiectul blocat în căile respiratorii este eliminat sau până când persoana își recapătă capacitatea de a respira ori până la sosirea echipajului medical.

Acordă asistență medicală de urgență

Chiar dacă alimentul blocat în căile respiratorii a fost eliminat și persoana pare să se simtă mai bine, este crucial să chemi imediat asistență medicală. Un doctor poate evalua dacă există leziuni sau complicații ulterioare și poate oferi tratament adecvat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Oferă sprijin emoțional

Înecul cu alimente poate fi o experiență atât traumatizantă fizic, cât și emoțional. Oferă sprijin emoțional persoanei afectate și asigură-te că primește îngrijirea și sprijinul necesare pe măsură ce se recuperează.

Cunoașterea pașilor de prim ajutor în caz de înec cu alimente poate fi crucială în salvarea unei vieți. Fiind pregătit și știind cum să reacționezi prompt și eficient, poți face diferența într-o situație de urgență. Nu uita să te informezi și să te pregătești în avans pentru a face față unor astfel de situații neașteptate.

Foto: Shutterstock.com


Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri