16 Ianuarie 2024 publicat în Sanatate 6 share-uri

Endometrioza afectează 190 milioane de femei aflate la vârsta reproductivă. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște importanța acestei boli și impactul intens negativ asupra vieții sexuale, calității vieții și fertilității.

Opinia specialistului: Dr Raluca Enciu – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie, Doctor în Științe

Medicina actuală nu a descoperit exact cauza apariției acestei boli, de aceea nu există un tratament minune care să vindece sau să oprească evoluția bolii. Tratamentul hormonal reprezentat de anticoncepționale orale, sau pilule cu progesteron poate fi eficient la unele dintre pacientele cu endometrioză pentru reducerea simptomelor dureroase și diminuarea vitezei cu care boala evoluează. Intervenția chirurgicală se adresează pacientelor ce nu au răspuns favorabil la tratamentul hormonal, celor cu afectarea severă a calității vieții sau cu un stadiu avansat al bolii.

De aceea deficitul din tratamentul endometriozei lasă loc introducerii terapiilor non-medicamentoase care ar putea avea o contribuție la creșterea calității vieții pacientelor greu încercate de această boală.

Terapii alternative precum acupunctura, osteopatia, yoga, pilates sau alte tehnici de relaxare și-au dovedit eficiența în reducerea simptomatologiei dureroase încă după prima lună de practică.

Pe lângă toate acestea, studii mai recente au arătat eficiența unei diete atent aleasă pentru pacientele cu endometrioză. De asemeni, din experința de la cabinet cu pacientele ce suferă de endometrioză am constatat reducerea durerii la menstră, a durerii cronice pelvine, precum și a simptomelor nespecifice bolii precum balonare, constipație, diaree atunci când se elimină o categorie de alimente precum zahăr, gluten, carne roșie sau alcool.

Din nefericire, pacientele cu endometrioză trebuie să știe că nu vor obține vindecarea endometriozei doar prin dietă. Ghidurile actuale ne spun că sunt necesare studii mai amănunțite pentru a recomanda diete sau suplimente cu vitamine pentru endometrioza dureroasă.

Cum influențează dieta endometrioza?

Endometrioza este considerată o boală inflamatorie și estrogen-dependentă. Unul din mecanismele implicate în durere este inflamația, iar endometrioza va evolua atâta timp cât are nivele crescute de estrogen. Dieta poate influența atât nivelul de inflamație cât și cel de estrogeni. Voi explica cum se întâmplă asta.

Fibrele ajută la eliminarea estrogenului în exces. Estrogenul este un hormon important pentru multe funcții ale organismului, dar excesul de estrogen poate duce la agravarea simptomelor dureroase și la o evoluție mai rapidă a bolii. Organismul elimină prin scaun excesul de estrogen, fibrele având rol esențial în formarea scaunului și prevenția constipației. O persoană adultă trebuie să consume zilnic minim 35 g fibre. Surse de fibre se regăsesc în : fructe, legume, cereale integrale. Ai grijă să introduci fibrele gradual, deoarece o dietă bogată în fibre poate creea balonare, crampe și disconfort digestiv.

Grăsimile au un rol important în organism, colesterolul fiind de altfel la baza sintezei hormonilor sexuali și cortisolului. Acizii grași omega 3 și grăsimile monosaturate au rol antiinflamator, explicând astfel de ce consumul regulat de : pește, nuci, alune, chia, avocado, ulei de măsline, șofranul pot reduce inflamația și respectiv intensitatea durerii menstruale.

Atunci când vine vorba de restricții alimentare, care este planul?

Anumite alimente pot avea impact negativ în endometrioză prin rolul lor proinflamator sau creșterea nivelelor de estrogen. Astfel nutriționiștii recomandă în faza inițială eliminarea alimentelor ultraprocesate, zahăr, carne roșie, lactate și gluten. Urmată de o fază de reintroducere treptată a produselor lactate și glutenului cu evaluarea lunară a simptomelor.

Alcoolul și cafeaua trebuie consumate cu moderație. Se recomandă o cafea pe zi și maxim unul sau două pahare de alcool pe săptămână.

Carnea roșie aduce un aport nutrițional important, dar trebuie redusă porția la 10 % din totalul caloriilor.

Mâncarea procesată ar trebui evitată nu doar de către pacientele cu endometrioză. Ea conține numeroase ingrediente proinflamatorii precum zahăr, grăsimi saturate, conservanți, coloranți și sare, iar aportul nutrițional este scăzut. Lipsesc chiar elementele cheie pentru pacientele cu endometrioză (fibre, zinc, magneziu și grăsimi omega 3)

Zahărul sau alte produse cu conținut ridicat de zahăr precum băuturile carbogazoase au rol în creșterea inflamației. Pacientele cu endometrioză pot opta pentru variante de desert mai sănătoase precum batoane de ciocolată neagră, fructe, arahide, nuci, migdale.

Endometrioza este o boală cronică, evolutivă, cu care pacientele au de-a face uneori întreaga viață. Pe lângă o dietă sănătoasă, se recomandă activitatea fizică, terapii de relaxare, suport psihoemoțional și un somn odihnitor, acestea putând îmbunătății calitatea vieții.

Fiecare femeie este unică, de aceea un tip de alimentație care poate a funcționat pentru o pacientă, nu va fi la fel de eficient pentru alta. Sfătuiesc întotdeauna pacientele cu endometrioză să testeze în fiecare lună eliminarea unui aliment. Dacă simptomele dureroase au fost la intensitate mai mică, atunci să repete regimul și următoarea lună, pentru a fi sigure că nu a fost o coincidență. Astfel vor știi exact ce funcționează pentru ele și vor avea un control mai eficient asupra durerii.

***

Dr. Raluca Enciu este medic specialist obstetrică-ginecologie, doctor în științe, absolventă a Facultății de Medicină Carol Davila, București, cu competențe în Ultrasonografie, Laparoscopie, Histeroscopie și Colposcopie, a desfășurat stagii de pregătire în Franța și Anglia și consideră esențială alinierea la standardele europene a calității a actului medical.

Este membru al Societății Române de Obstetrică-Ginecologie (SORG), Societății Internaționale de Ultrasunete în Obstetrică și Ginecologie (ISUOG) și European Endometriosis League.

Pasionată de patologia endometriozei, și-a dedicat mare parte din activitate pentru diagnosticul corect și complet al endometriozei, consilierea pacientelor cu endometrioză, temă abordată, de asemenea, și în teza de doctorat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri