9 Iunie 2023 publicat în Sanatate 21 share-uri

Un zâmbet frumos şi sănătos este important inclusiv în viaţa profesională. Îţi poate da încredere şi te poate ajuta să relaţionezi mai bine cu cei din jur, de la potenţiali angajatori, la şefi, clienţi sau colegi. Nu este de mirare că din ce în ce mai mulţi adulţi recurg la tratamente ortodontice şi la utilizarea aparatului dentar. Totuşi, purtarea aparatului dentar vine la pachet cu un set de reguli de igienă pe care ar trebui să le ai în vedere.

Când porți un aparat dentar, igiena orală devine și mai importantă, deoarece există riscul ca alimentele și bacteriile să se adune în jurul aparatului, ceea ce poate duce la formarea plăcii dentare și la apariţia cariilor. Iată ce ar trebui să ştii ca să îţi îngrijeşti dantura cum se cuvine.

Periajul dentar corect

Cu siguranţă ştii că este esenţial să îți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi. Totuşi, în cazul în care porți aparat dentar, recomandarea este să te speli pe dinţi după fiecare masă sau gustare. Asigură-te că folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru a evita zgârierea smalțului dinților și iritarea gingiilor.

Pentru a curăța în mod eficient dinții, trebuie să perii fiecare dinte individual, folosind o mișcare circulară și să cureţi atât suprafețele interioare, cât și cele exterioare ale dinților.

De asemenea, poţi folosi periuțe de dinți speciale proiectate pentru curățarea eficientă a aparatului dentar. Aceste periuțe au capete de periere mai mici decât cele obișnuite și sunt concepute pentru a ajunge în toate zonele aparatului.

Folosirea duşului bucal

Duşul bucal este un instrument foarte eficient de a curăța zonele mai greu accesibile din gură, cum ar fi spațiul dintre dinți sau din jurul aparatului dentar. Este practic şi uşor de folosit. În plus, duşul bucal ajută la îndepărtarea bacteriilor care pot cauza gingivită și paradontoză. Deși perierea și folosirea aței dentare sunt importante, utilizarea unui dus bucal reprezintă o metodă excelentă de a asigura o igienă orală adecvată. Pentru că aceste irigatoare orale au mai multe trepte de presiune, e bine să ştii că este recomandat să le foloseşti la cea medie, pentru a te asigura că eviţi iritarea gingiilor.

Utilizarea aței dentare și a periuțelor interdentare

Ața dentară și periuțele interdentare sunt şi ele foarte importante pentru îndepărtarea resturilor de alimente și a bacteriilor dintre dinți și din jurul aparatului dentar. Dacă nu cureți cu atenție aceste zone, se pot crea condiţiile favorabile formării plăcii dentare și cariilor. De aceea, este bine să folosești ața dentară și periuțele interdentare cel puțin o dată pe zi, preferabil seara, înainte de culcare.

Evitarea alimentelor dure şi lipicioase

Atunci când porţi un aparat dentar, alimentele dure și lipicioase pot cauza diferite probleme și pot îngreuna curăţarea dinţilor. Alimentele precum bomboanele tari, nucile sau înghețata ar trebui, pe cât posibil, evitate. În plus, alimentele lipicioase precum caramelul sau guma de mestecat pot rămâne prinse în aparatul dentar și îţi va fi destul de dificil să le îndepărtezi corespunzător.

Vizitele periodice la dentist

Îngrijirea zilnică a danturii este foarte importantă, iar vizitele la dentist, la fel. El poate face o examinare detaliată a aparatului, pentru a identifica eventualele probleme dentare sau gingivale. De asemenea, este important să îţi vizitezi dentistul la fiecare şase luni pentru o curățare profesională a dinților, pentru a elimina placa dentară și tartrul acumulat.

Aşadar, atunci când porţi aparat dentar, igiena orală devine și mai importantă pentru a preveni probleme precum cariile, gingivita și alte afecțiuni. Ţinând cont de precizările anterioare, poţi avea grijă corespunzător de dantura ta pentru a te bucura de un zâmbet strălucitor şi sănătos.

Sursa foto: Pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri