9 Martie 2023 publicat în Sanatate 11 share-uri

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și dinți albi ca în reclamele la pasta de dinți. Cum îi putem obține? Ei bine, pe lângă menținerea dinților sănătoși, controale preventive și igienizare profesională de 2 ori pe an, albirea dentară este soluția ideală pentru a ne bucura de dinți mai albi cu până la câteva nuanțe.

Astfel, albirea dentară este un tratament de cosmetică dentară prin care nuanța smalțului dentar se modifică, dintele devenind mai deschis la culoare cu unul sau mai multe tonuri.

De regulă, manopera de albire dentară este solicitată de pacienții care doresc să își îmbunătățească estetica fie pentru că se pregătesc pentru un eveniment deosebit din viața lor, fie pentru că au obiceiuri alimentare care duc la îngălbenirea dinților și, implicit, la o stimă scăzută de sine.

Gama de culori a smalțului dentar este clasificată în 4 mari grupe A, B, C, D, fiecare grupă având subgrupe în funcție de nuanța de bază: alb mat, gălbui, gri, transparent. Dintele are o culoare gradată de la gingie la marginea liberă, în marea majoritate a cazurilor spre gingie nuanța fiind mai accentuată, mai densă, mai închisă.

Cum se realizează albirea dentară?

Albirea dentară se poate face fie la domiciliu, fie în cabinetele/clinicile medicale.

Albirea dentară efectuată la domiciliu se poate efectua cu produse achiziționate din comerț sau de pe internet, însă eu, ca medic specialist, am o mare reținere față de această procedură.

Totuși, în cazul albirii dinților la domiciliu, recomandarea este ca procedura de albire să se efectueze purtând în gutiere substanțe de albire cu diferite concentrații. Setul care este recomandat pacienților pentru albirea cu gutiere conține gel care are la bază peroxidul de hidrogen sau peroxidul de cărămidă în diferite concentrații, gel desenzibilizant și un gel cu concentrație mare de flour, pentru protecția smalțului după albire. Aceste substanțe sunt aplicate în gutiere confecționate de laboratorul de tehnică dentară după amprentarea arcadelor pacientului sau după scanarea acestora. Durata acestui tratament este 10-14 zile.

Foto articol: Ground Picture/ shutterstock.com

Înaintea începerii procedurii de albire la domiciliu, se recomandă igienizarea profesională completă în cabinetul stomatologic (detartraj, periaj, air flow), pentru ca suprafața smalțului să fie perfect curată și placa să fie îndepărtată. În funcție de structura smalțului fiecărui pacient, se poate obține o îmbunătățire a culorii cu câteva nuanțe.

Albirea dentară efectuată în cadrul clinicilor stomatologice poate fi realizată cu laserul stomatologic sau cu lampa Zoom.

În cazul albirii dentare cu laserul stomatologic, gelul de albire se aplică, de asemenea, după periajul profesional al dinților și după izolarea gingiilor, întrucât există situații în care gelul de albire poate afecta gingia. Asupra gelului acționează lumina laser, activând substanța de albire. Activarea gelului se poate face de până la 3-4 ori dacă se dorește o nuanță mai deschisă .

Albirea cu lampa Zoom Advanced Power are la bază același mecanism, dar, de obicei, concentrația gelului este mai mare.

Procedurile de albire în clinică sunt rapide, cu rezultate stabile, cu protecția gingiiilor și cu un control ridicat asupra manoperei, spre deosebire de procedura de albire efectuată acasă, care este mai lungă ca timp și nu există un control asupra acțiunii gelului la nivelul gingiilor. Albirea dentară nu este dureroasă, nu afectează smalțul dinților, nu provoacă sensibilitate și nu are efecte secundare.

Atenție însă! Substanța de albire acționează doar pe smalț, deci obturațiile și lucrările dentare necesită a fi schimbate după albire astfel încât să nu exite diferențe de nuanțe.

Recomandări și contraindicații

În primele 24-48 de ore după albire, recomand evitarea fumatului, băuturilor și alimentelor care pot colora (cafea, vin roșu, ceai, fructe de pădure, diverse sosuri etc), precum și alimentele cu temperaturi extreme, pentru că sunt situații când smalțul poate avea o sensibilitate remanentă care dispare în câteva zile. De asemenea, recomand pacientului să aibă o igienă orală excelentă, să folosească ața dentară și apă de gură.

Albirea nu se recomandă până la vârstă de 18 ani, femeilor însărcinate, când există teren alergic sau diverse afecțiuni generale. De asemenea, albirea nu se recomandă când există colorații dentare genetice sau apărute în urma tratamentelor cu tetraciclină și nici persoanelor care suferă de o boală parodontală, deoarece pot simți dureri atât în timpul tratamentului, cât și ulterior.

Pentru consultații și tratamente de specialitate de ultimă generație, ne găsiți la adresa noastră din

Strada Dr. Iacob Felix nr.76, Sector 1 București sau ne puteți contacta la (021) 320 60 90 / 0744 335 475.

www.dentperfect.ro

Sursa foto articol: Josep Suria/ shutterstock.com


Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri