Poți beneficia de implant dentar dacă suferi de parodontoză, osteoporoză, diabet sau bruxism? Află informații prețioase despre implanturile dentare de la medicul specialist

12 Ianuarie 2023 publicat în Sanatate 20 share-uri

Când avem nevoie cu adevărat de un implant dentar și cine este eligibil pentru a a-l efectua? Pot efectua implanturi dentare chiar și cei care au anumite probleme de sănătate precum diabet, osteoporoză sau parodontoză? Ce durată de viață au împlanturile dentare și ce putem face pentru a le asigura o mai bună durabilitate în timp? Este dureroasă procedura lor de inserție? Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre implanturile dentare de la un medic specialist generalist.

Am stat de vorbă cu dr. Raluca Ion - cofondator rețeaua de clinici Qmed Stomatologie și medic specialist generalist, care ne-a oferit informații complexe legate de inserarea implanturilor dentare, chiar și în cazul celor care suferă de parodontoză, osteoporoză, diabet sau bruxism.

  • Garbo.ro: Când avem nevoie cu adevărat de un implant dentar? Care sunt persoanele eligibile pentru implanturile dentare?

Dr. Raluca Ion: Implantul dentar este indicat în cazul lipsei unuia sau mai multor dinți, precum și în cazul dinților foarte deteriorați, care nu pot fi salvați printr-un alt tratament stomatologic. Acesta are rolul de a reda funcționalitatea și estetica naturală a danturii. În termeni generali, poate beneficia de implant dentar orice pacient care nu prezintă probleme de sănătate ce pot contraindica acest tip de intervenție.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN
  • Persoanele care suferă de diabet 1 sau 2, osteoporoză sau bruxism pot beneficia de inserarea unor implanturi dentare? Există riscuri sau contraindicații în cazul acestora? O persoană cu glicemii oscilante, spre exemplu, și care întâmpină probleme cu menținerea glicemiei sub control, poate dispune de un implant dentar?

Aceste afecțiuni sunt diferite și prezintă contraindicații diverse. Pentru început, pacienții care suferă de diabet pot beneficia de implanturi dentare, dar în anumite condiții.

Cel mai mare factor de risc în cazul pacienților cu diabet este reprezentat de complicațiile ce pot apărea din cauza riscului hemoragic post intervențional, precum și a vindecării lente.

Astfel, se pot efectua intervenții pentru inserarea implanturilor la pacienții diabetici din clasele de risc scăzut și moderat, cu valori ale glicemiei sub 180 mg, în condițiile în care anestezia se realizează fără vasoconstrictor și obligatoriu se efectuează sutura plăgii.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

În cazul pacienților care suferă de osteoporoză, sunt contraindicate intervențiile asupra osului pe durata perioadei de tratament cu bifosfonați. Când se ia o decizie pentru un astfel de pacient, medicul stomatolog trebuie să se sfătuiască cu medicul endocrinolog, pentru a determina dacă beneficiile în urma întreruperii tratamentului sunt mai mari decât riscurile.

Este indicat ca pacienții să își rezolve problemele stomatologice înainte de a li se administra tratament cu bifosfonați, deoarece o infecție apărută după începerea tratamentului topește osul și acesta nu se mai poate reface.

Pentru pacienții cu bruxism, implanturile dentare nu sunt interzise, dar această afecțiune complică tratamentul cu implanturi. Astfel, pentru a contracara efectele ulterioare, se inserează câte un implant pentru fiecare dintre pierdut. De asemenea, la finalul tratamentului se realizează o gutieră din silicon pe care pacientul o va purta noaptea.

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar
  • De ce să optăm totuși pentru un implant dentar, care sunt avantajele sale?

Cel mai mare avantaj al unui implant dentar este faptul că înlocuiește dintele lipsă în cel mai natural mod posibil. De asemenea, tratamentul cu implant oferă siguranța unei danturi rezistente pe termen lung, precum și îmbunătățirea imediată a masticației și a vorbirii, cu condiția ca igiena orală să fie menținută corespunzător. Mai mult decât atât, implanturile limitează pierderea masei osoase, astfel protejând întreaga dantură.

  • Care sunt cazurile în care se recomandă și adiția de os atunci când vorbim de un implant dentar? Este mai costisitor întreg procesul în această situație?

Adiția de os este necesară pentru a crea suficientă structură în care să se insereze viitorul implant.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Pierderile osoase apar în urma unor extracții complicate, a infecțiilor dinților existenți pe arcadă, sau pur și simplu din cauza extracției unui dinte, în locul căruia nu a fost inserat un implant în timp util. Osul maxilar care nu mai are funcție masticatorie se resoarbe într-un ritm accelerat.

Tratamentul cu implant dentar care implică și o intervenție de adiție de os presupune un cost suplimentar, de aceea este important ca medicul stomatolog să informeze pacientul în ceea ce privește intervenția și prețul acesteia.

  • Se pot efectua implanturi și în cazul persoanelor care suferă de parodontoză și și-au pierdut deja o parte din dinți? Există riscul de a-și pierde chiar și implanturile?

Din fericire, chiar dacă pacientul suferă de parodontoză, inserarea implanturilor dentare este posibilă. În timpul unei ședințe are loc atât extracția dinților mobili, cât și inserarea implanturilor, iar în 24 de ore pacientul poate beneficia de o lucrare fixă provizorie.

Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci

Este foarte important ca înaintea intervenției chirurgicale să se igienizeze extrem de bine cavitatea orală, astfel încât încărcarea bacteriană să fie cât mai scăzută.

Pacienților cu parodontoză în ultimul stadiu li se recomandă extracția dinților afectați. Preconcepția că este mai bine să se aștepte căderea tuturor dinților înainte de a apela la implanturile dentare este una total greșită, deoarece osul se va resorbi și, când vom dori inserarea implanturilor, nu vom avea suficient os sau suficientă gingie.

Parodontoza nu va face ca pacientul să își piardă implanturile dentare. Igiena dentară corectă și consecventă va face diferența între succesul sau eșecul tratamentului cu implanturi dentare.

  • Este dureroasă procedura de inserție a unui implant? Care sunt mai exact etapele inserării unui implant?

Inserarea implantului dentar nu implică durere, nici în timpul intervenției și nici după procedura propriu zisă, deoarece se realizează sub anestezie locală.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Ghid pentru alegerea mobilierului interior Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Tratamentul cu implant dentar cuprinde trei etape principale, și anume:

Etapa 1 este cea în care se efectuează inserarea implantului propriu-zis, acesta fiind un dispozitiv sub formă de șurub, fabricat din titan de înaltă puritate, un material complet biocompatibil.

Etapa a 2-a se va realiza în 4-6 luni, această perioadă de timp fiind necesară pentru procesul de osteointegrare – fuziunea implantului cu osul maxilar al pacientului. Tot în această etapă se va monta o capă de vindecare sau bont de vindecare, care conferă forma potrivită pentru viitoarea coroană dentară.

Ultima etapă, etapa a 3-a, este cea în care se realizează coroana dentară, care va constitui noul dinte al pacientului.

  • Este nevoie de o igienă specială înainte, în timpul și după implantul dentar? Cât de dese ar trebui să fie vizitele la stomatolog odată ce ne-am inserat implantul dentar?

Igiena orală este extrem de importantă atât înainte, cât și după inserarea implanturilor dentare. Pacienții cu implanturi ar trebui să se prezinte la un control stomatologic în mod regulat, la fiecare 6 luni, după finalizarea lucrărilor. De asemenea, este necesară efectuarea unei radiografii o dată la 18-24 de luni, pentru a identifica din timp eventuale probleme apărute.

Aceste controale sunt însoțite de radiografii dentare periodice în funcție de situația clinică a pacientului. Acestea au rolul de a identifica și rezolva la timp problemele apărute. La clinica noastră, acestea sunt Gratuite și însoțesc pachetele de implant dentar.

  • Ce putem face și ține de noi pentru a asigura o mai bună durabilitate a implantului în timp?

Îngrijirea corespunzătoare a implantului dentar reprezintă un aspect foarte important pentru asigurarea durabilității acestuia în timp.

Astfel, pacientul trebuie să acorde o importanță deosebită igienei orale printr-un periaj corect, fie el manual sau electric, cât și prin folosirea dușului bucal, a aței dentare și a apei de gură, pentru o igienizare sporită. De asemenea, este obligatoriu și controlul la medicul stomatolog o dată la 6 luni, pentru a monitoriza starea implantului dentar.

  • Care este durata de viață a unui implant dentar? Dar a lucrărilor dentare care se efectuează pe implantul în sine?

Durata de viață a unui implant dentar depinde foarte mult de calitatea implantului, de felul în care a fost inserat, precum și de volumul osos al pacientului și de eventuale afecțiuni ale acestuia. Un implant corect inserat prezintă o rată de supraviețuire de peste 97% pe o perioadă 5 ani, dar această perioadă se poate prelungi, în funcție de cât de bine a fost îngrijit implantul de către pacient.

În acest sens, după cum am menționat, atât igiena orală corespunzătoare, cât și vizitele bianuale la medicul stomatolog sunt obligatorii pentru prelungirea durabilității implantului dentar.

Lucrările dentare care se efectuează pe implantul în sine au o durabilitate medie de 15 ani și aceasta fiind mai mare decât cea a lucrărilor efectuate pe dinții naturali, datorită apariției cariilor și a țesuturilor dento-alveolare adiacente.

Durata de viață a lucrărilor pe implanturi este mai mare decât a celor pe dinți naturali datorită faptului că implanturile dentare nu sunt afectate de carii dentare. Practic, dantura durează cât implantul dentar. Recomandarea noastră este efectuarea de lucrări dentare înșurubate pentru a putea accesa implantul și pentru a putea face ușor igienizarea și controlul periodic.

  • De ce criterii trebuie să ținem cont atunci când optăm pentru un anumit tip de implant dentar?

Atunci când un pacient optează pentru un implant dentar, acesta trebuie să ia în considerare caracteristici privind osteointegrarea și durabilitatea în timp a acestuia. Pentru cele mai bune rezultate, recomand implanturile Premium.

Avantajele implanturilor dentare Premium sunt:

  • Calitate superioară prin materiale inovatoare;
  • Rezistență superioară;
  • Durată de viață mare;
  • Osteointegrare excelentă și accelerată;
  • Minim invaziv prin dimensiuni mai reduse;
  • Versatilitate – pot fi folosite atât la coroane unidentare, punți și proteze
  • Estetică deosebită.

Sunt redactor Garbo de ceva timp (probabil o crâmpeie în infinitatea universului) și o mică parte din identitatea mea se regăsește și în această căsuță virtuală a lucrurilor frumoase. Am absolvit Facultatea de Litere și...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri