20 Septembrie 2022 publicat în Sanatate 273 share-uri

În calitate de medic pedodont, dar și de părinte, îmi doresc să prezint cele mai importante afecțiuni apărute la copii pe dentiția de lapte și care pot fi prevenite sau tratate pentru a nu fi transmise pe dinții definitivi.

Dr. Anca Stănescu, medic stomatolog, competență în pedodonție

1. Caria de biberon este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite la copii și le poate marca copilăria. Are o evoluție rapidă. Un mic punct de carie pe dinte, care deseori este neglijat, se poate transforma rapid într-o carie profundă care poate afecta nervul și poate conduce la pierderea prematură a dintelui.

Caria de biberon afecteză dinții frontali superiori, primii molari superiori și inferiori și caninii. Evoluează de multe ori asimptomatic și din această cauză părinții nu se prezintă cu copiii la medicul stomatolog sau se prezintă prea târziu atunci când devine o problemă din punct de vedere estetic sau micul pacient acuză dureri.

Ca și aspect, cariile de biberon evoluează agresiv, foarte rapid, coroana dintelui este afectată în totalitate iar dintele capătă un aspect retezat”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Albirea dentară – ce este, când se recomandă și cum se realizează De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei Obiceiurile de igienă intimă care te ajută să reduci iritațiile si dezechilibrele florei vaginale

Tratamentul poate fi împărțit în două categorii:

  • Prevenția, care constă în informarea părinților să nu le mai ofere copiilor lapte, ceai îndulcit, sucuri de fructe din biberoane fix înainte de culcare fără a impune și spălatul pe dinți după consumarea acestora. Aceste lichide sunt un excelent mediu de cultură pentru microorganismele acidogene care generează problema.

Foarte importante sunt si vizitele la medicul stomatolog.

  • Curativ care constă prin remineralizarea smalțului (cu fluor) de către medicul stomatolog atunci când stadiu este incipient (pată mică gălbuie), sau prin obturații coronare (plombe) atunci când caria de biberon a evoluat, tratamente de canal pentru atunci când avem un stadiu avansat al cariei iar când dintele nu mai poate fi tratat, extracția care are consecințe grave în dezvoltarea arcadelor.

2. Suptul degetului poate influența negativ dezvoltarea gurii copilului încă de la o vârsta mai mică, de la 2-4 ani.

Cum să adopți obiceiuri sănătoase pentru a reveni în formă și cum să le păstrezi întregul an Interviu cu Dr. Stomatolog Mina Camelia Vasiliu: „Zâmbetul unui pacient la finalul tratamentului este sursă pură de energie catalizatoare, pozitivă, motivantă” O Românie unită pentru educația copiilor noștri

Suptul degetului pune presiune asupra părților laterale ale maxilarului superior și asupra palatului bucal (cerul gurii) iar maxilarul se îngustează ceea ce face ca dinții să nu se mai alinieze perfect.

Poate afecta structura gurii, poate cauza probleme la nivelul mușcăturii și va determina un dezechilibru în rândul dinților pe măsură ce oasele maxilare se dezvolta.

Copilul trebuie încurajat să renunțe treptat la dependența de suzetă sau deget înainte ca aceasta să devină un obicei.

Aceste probleme se pot rezolva și prin purtarea unui aparat dentar.

3.Suzeta

Stomatologii, pediatrii și logopezii au căzut de acord că folosirea suzetei nu ar trebui să se prelungească după vârsta de 3 ani, în caz contrar aceasta poate afecta dentiția și vorbirea, iar cu cât copilul crește cu atât va fi mai greu să-l dezvățați de ea.

România are primul muzeu interactiv dedicat educației pentru mediu și schimbări climatice VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Ce presupune un consult cardiologic și când este recomandat?

Vizitele la stomatolog sunt esențiale. Studiile arată că folosirea suzetei după vârsta de 3 ani poate afecta alinierea dinților, poate produce carii de biberon, probleme de mușcătură, iar toate aceste lucruri trebuie și pot fi prevenite.

4. Pierderea timpurie a unui dinte de lapte este o problemă des întâlnită la copii, produsă cel mai frecvent de caria dentară.

Pe lângă faptul că reprezintă o problemă de sănătate deoarece copilul nu se mai alimentează corespunzător și eventual nu mai zâmbește, poate duce la alinierea incorecta a viitorilor dinți definitivi prin pierderea spațiului necesitând apoi tratament ortodontic.

Problemele carioase apărute pe dinții de lapte nu trebuie amânate, pentru a putea împiedica apariția complicațiilor infecțioase care pot afecta mugurele dintelui definitiv.

Asociația pastel și Carrefour România au oferit Pedale Salvatoare persoanelor cu dizabilități locomotorii 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați „De ce mă dor genunchii?

5. Traumatismele dentare

Cel mai des întâlnit traumatism este cel dentoparodontal când copilul la joacă se lovește sau cade. De obicei, dinții frontali superiori sunt cei mai des afectați. Aceste traumatisme pot produce necroză, abcese, chiar și să fie expulzat dintele, în aceste cazuri este foarte important să ajungeți cât mai repede la medicul dentist pentru a salva sau a trata afecțiunea. În cazul în care dintele a ieșit din os în urma unui traumatism luati-l cu grijă, spălați-l cu apă curată și puneți-l într-un șervețel bine îmbibat cu apă sau lapte până ajungeți de urgență la medicul stomatolog. Sunt șanse mari ca acesta să poată salva dintele.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri