29 Iulie 2022 publicat în Sanatate 2 share-uri

Să-ți practici sportul preferat atunci când afară este extrem de cald poate părea o misiune imposibilă. Și, totuși, deși nu este deloc recomandat să practici un sport în plin soare, atunci când temperaturile depășesc 35 de grade Celsius, poți face exerciții fizice în restul zilei, dacă mercurul coboară în termometre suficient și dacă îți iei anumite măsuri de precauție. Iată mai jos trei sfaturi în acest sens.

Când să eviți să faci sport

Specialiștii cardiologi recomandă evitarea exercițiilor fizice atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius. Motivul este acela că, în aceste condiții, corpului îi este extrem de dificil să se regleze termic. În plus, practicarea unui sport în exterior în plin soare crește riscul de insolație și deshidratare. Circulă o idee preconcepută potrivit căreia persoanele care aleargă pe căldură slăbesc mai repede. În realitate, această activitate nu topește mai mult țesut adipos, pentru că este cheltuită aceeași cantitate de energie în timpul efortului, indiferent de temperatura ambientală. De asemenea, exercițiile fizice practicate pe timp de căldură nu ajută la creșterea performanței, pentru că organismul își mărește ritmul cardiac. Deci va depune mai mult efort pentru a se echilibra termic, afectând performanța.

Ce măsuri să iei pentru a face sport în siguranță

Câteva măsuri de precauție te vor ajuta să practici sportul preferat în siguranță, chiar și în zilele foarte călduroase.

Alege corect momentul pentru sesiunea sportivă

Acesta este poate cel mai important aspect de luat în considerare în momentul în care vrei să faci sport, iar vremea nu este prietenoasă. Este recomandat să nu mergi la alergat între orele în care soarele este cel mai puternic, respectiv între prânz și ora 16.00 - 17.00. Desigur, nu este recomandat să mergi la alergat nici în zilele în care se anunță caniculă, iar temperaturile depășesc 30 de grade Celsius. Dimineața sau seara devreme, cu cel puțin două - trei ore înainte de culcare, sunt cele mai potrivite perioade din zi pentru a face sport.

Poartă haine deschise la culoare

Îmbrăcămintea de culoare deschisă are capacitatea de a reflecta căldura spre exterior. În mod contrar, culorile închise atrag căldura, iar acest lucru te face să transpiri mai mult. Alege piese confortabile pentru alergat, precum acești colanți superdry, și nu uita să îți protejezi capul de razele puternice ale soarelui, de exemplu, cu o sapca barbati.

Hidratează-te corespunzător

Prima regulă atunci când afară este foarte cald și vrei să depui efort este aceea că organismul are nevoie să fie echilibrat termic. Căldura excesivă face ca acesta să transpire abundent, iar, odată cu apa, se pierd și sărurile minerale, deci apare riscul, de exemplu, de crampe musculare. Ideea principală de reținut este aceea că organismul trebuie să fie hidratat regulat, chiar și în absența senzației de sete. Cea mai bună metodă de hidratare este consumul mai des de apă simplă. În cazul sportului, este recomandat să bei măcar o jumătate de litru de apă la fiecare 30 de minute. Poți suplimenta procesul de hidratare și cu băuturi care conțin săruri minerale, special concepute pentru sportivi. Pe de altă parte, trebuie să reții că organismul are nevoie în principal de apă, nu de carbohidrați, deci evită băuturile care conțin zahăr.

Nu în ultimul rând, este foarte important să îți cunoști corpul și propriile limite. Dacă, în timp ce faci sport, temperatura corpului devine prea mare, atunci mușchii vor fi afectați, iar efortul devine inutil. Cu sfaturile de mai sus, vei reuși însă să îți menții o viață activă chiar și când afară este foarte cald.

Sursa foto: Freepik


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri