8 Noiembrie 2021 publicat în Sanatate 11 share-uri

 Dr. Natalia Buinoiu,
Medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

Societatea de azi împinge femeile să amâne din ce în ce mai mult momentul întregirii familiei. Între 30 și 35 de ani femeia independentă își dedică timpul lucrând pentru a atinge apogeul carierei sale, iar obținerea unui copil trece pe locul 2.

Societatea de azi împinge femeile să amâne din ce în ce mai mult momentul întregirii familiei. Între 30 și 35 de ani femeia independentă își dedică timpul lucrând pentru a atinge apogeul carierei sale, iar obținerea unui copil trece pe locul 2.

Stresul, nopțile nedormite sau alimentația haotică poate masca o problemă de sănătate reală atunci când apar cicluri menstruale neregulate, iar daca menstra lipsește, acest lucru trece neobservat.

Nu de puține ori se întâmplă ca atunci când cuplul se decide pentru a avea un copil acest lucru să nu se întâmple imediat, dar nici după 1 an de contact sexual neprotejat. La acest moment, consultul la medicul ginecolog nu ar trebui amânat. Mai mult, dacă vârsta cuplului este de peste 35 de ani atunci 6 luni de insucces sunt suficiente pentru a merge la specialist.

Printre investigațiile de primă linie în cazul ciclurilor menstruale neregulate sunt ecografia endovaginală, dar și dozarea hormonului Anti-Mullerian – AMH pentru a verifica rezerva ovariană. O rezervă ovariană scăzută înseamnă că ovarele își vor termina funcția mult înainte de termen și uneori înainte ca femeia să își fi întregit familia. Această veste este greu acceptată de către paciente, de către cuplu, cu atât mai mult cu cât nu există tratament. Rezerva ovariană odată epuizată, din pacate nu poate fi refacută și singura opțiune pentru femeie de a rămâne însărcinată este apelând la ovocite donate – opțiune care implică stres psihologic, fizic și costuri financiare mari. O altă consecință este și menopauza precoce ce vine la pachet împreună cu osteoporoza sau probleme cardiovasculare.

Nu amâna consultul la medicul ginecolog dacă prezinți tulburări menstruale, chiar dacă nu îți dorești o sarcină acum. Clinica Gral Ștefan cel Mare îți oferă în luna noiembrie un pachet promoțional care cuprinde consult, ecografie transvaginală și dozare AMH. Programează-te la Dr. Natalia Buinoiu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ascultă-ți corpul. Fii femeie și ai grijă de tine!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri