Aproximativ jumătate dintre români prezintă anomalii dentare – dinți strâmbi, inegali, ȋnghesuiți sau prea spațiați – estimează specialiștii. Acestea pot fi atât ereditare, cât și dobândite, de cele mai multe ori, din cauza unor obiceiuri nesănătoase, ȋn copilărie. Iată ce trebuie să evite cei mici pentru a nu ȋși perturba alinierea dentară și cum pot fi corectate anomaliile dento-maxilare.

,,Mă bucur să văd că noile generații de părinți sunt mult mai atente la sănătatea orală a celor mici și ȋncep să ȋi aducă ȋn cabinetul stomatologic de la vârste fragede, așa cum e și normal. Ȋnsă, ȋn urmă cu câteva zeci de ani, situația era mult diferită. Majoritatea pacienților adulți care vin astăzi la mine pentru tratament ortodontic au probleme dobândite ȋncă din copilărie. Cele mai periculoase obiceiuri, care afectează dezvoltarea normală a danturii și a maxilarului, sunt respirația orală, suptul degetului sau al suzetei o perioadă ȋndelungată, vorbitul sau ȋnghițirea alimentelor cu limba ȋntre dinți (deglutiție infantilă), rosul unghiilor sau al diferitelor obiecte, precum creioane, pixuri etc.”, explică Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist ȋn ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Deși, aparent, vorbim despre o problemă de ordin estetic, medicii stomatologi avertizează că anomaliile dentare netratate pot avea consecințe asupra stării generale de sănătate a pacienților.

Ocluzia (mușcătura) incorectă afectează masticația și, astfel, pot apărea boli ale sistemului digestiv. De asemenea, ȋn anumite cazuri, poate modifica forma feței unei persoane și pe cea a căilor respiratorii. Astfel, pacienții pot avea probleme de respirație, spasme musculare, dureri sinusale sau de cap. Nu ȋn ultimul rând, dinții ȋnghesuiți favorizează apariția și dezvoltarea rapidă a cariilor și a altor patologii dentare.

Ȋn majoritatea cazurilor, malpozițiile dentare pot fi corectate prin tratament ortodontic, adică purtarea unui aparat dentar, ȋnsă, sunt și cazuri grave, unde este nevoie de intervenții chirurgicale complexe.

,,Tratamentul ortodontic a fost, o lungă perioadă de timp, asociat cu un aspect inestetic, durere, disconfort, costuri uriașe și ani de zile de purtare. Din fericire, tehnologia ne ajută și pe noi, stomatologii, să oferim alternative mai prietenoase, cu durate mai scurte și prețuri mai mici.

Aparatele dentare moderne, pe bază de gutiere aproape invizibile, sunt cele mai căutate de către pacienții adulți sau adolescenți. Acestea se poartă maxim un an, câte 20 de ore pe zi (adică se pot da jos ȋn timpul meselor sau când efectuăm igiena dentară), nu impun restricții alimentare, nu se văd și sunt potrivite pentru cazuri simple, moderate și complexe. Tratamentele digitale, precum Nuvola, sunt ȋnsoțite de o aplicație mobilă dedicată pacientului, care face ca numărul vizitelor de control să fie mai mic și, implicit, avem costuri reduse”, completează Dr. Cristina Cerreoni.

Atât ȋn cazul celor mici, cât și ȋn cel al adulților, alegerea unui aparat dentar trebuie făcută doar la recomandarea și ȋmpreună cu medicul stomatolog. Acesta va recomanda tipul de tratament, ȋn urma consultului de specialitate și a eventualelor analize, ȋn funcție de specificul fiecărui caz.


Garbo - Arta de a trăi frumos!Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri