Dr. Alina Rusu - ce ar trebui să știm despre tulburările endocrine și importanța analizelor hormonale

5 Octombrie 2021 publicat în Sanatate 2 share-uri

Cum putem depăși stadiul unei boli tiroidiene, care sunt simptomele care ne trimit la medic, care sunt problemele de acest gen întâlnite mai des la femei sau la bărbați și mai ales de ce e bine să mergem la un specialist pentru analize hormonale și examene clinice amănunțite? La toate aceste întrebări răspunde pe îndelete medicul Alina Rusu, Clinica DigestMed.

Expert Garbo @ #VoceaSpecialistului: Dr. Alina Rusu - medic specialist endocrinologie. Detine competente in ecografia tiroidiana. A participat la numeroase congrese si cursuri de formare profesionala. Arii de interes : patologia tiroidiana si osteoporoza. Consultatiile pot fi oferite in limbile romana si engleza.

Sunt mai multe simptome care pot duce o persoană la un endocrinolog

„În principal e bine ca pacienții să se prezinte la medic atunci când scad foarte tare în greutate, fără o cauză anume, sau când se îngrașă fără o cauză aparentă, când apare umflarea zonei gâtului deasupra claviculelor (acest lucru înseamnă că s-a mărit tiroida). De asemenea, dacă apar vergeturi pe abdomen, sau dacă se colorează pielea într-o nuanță gălbuie. Voi specifica și durerile de cap care sunt însoțite de tulburări de vedere, sau tulburările de ciclu la femeie, precum și tulburările de dinamică sexuală la bărbați, sau probleme de creștere la copil.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri

Care sunt cele mai frecvente boli endocrine în România?

“30% sau 40% dintre pacienții care se adresează endocrinologului vin pentru probleme de tiroidă, iar cele mai frecvente boli tiroidiene sunt disfuncțiile- hipotiroidia și hipertiroidia. Hipotiroidia- când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidiani, iar hipetiroidia este opusul, când produce în exces astfel de hormoni. În ultima vreme avem foarte multe mame care îi aduc pe cei mici la endocrinolog pentru că s-au îngrășat în contextul pandemiei. Mai rar vin bărbații cu probleme de dinamică sexuală, de erecție, de ejaculare, femeile cu probleme de ciclu, etc. Predominant vin și femeile cu osteoporoză.”

Ați putea face o statistică, vă rog, cât de des au venit copiii la endocrinolog în ultimii cinci ani?

„De cele mai multe ori, în 99,9% din cazuri nu este vorba de o boală endocrinologică, este doar o problemă de alimentație. Statistic, voi spune că a crescut între 30% și 50% adresabilitatea pentru creșterea în greutate la copii, de altfel o mare problemă în acest an. Dar nu am găsit o cauză organică, de cele mai multe ori este o combinație întâlnită și la adulți. Copilul stă pe scaun, iar după ce termină școala, tot acolo stă în continuare. Nu vrea să iasă în parc să facă mișcare, iar acest lucru îi afectează sănătatea.”

A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023 NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

Care este importanța analizelor hormonale și ale acestor examene clinice despre care știm că ar trebui să fie cât mai amănunțite

„Voi spune că este foarte important să facem astfel de analize. Avem nevoie de hormoni în general, avem nevoie de hormoni pentru toate funcțiile organismului. Când pacientul remarcă o schimbare în simptomele pe care le-am enumerat mai sus, e bine să nu amânăm și să mergem să facem investigațiile necesare. Îi întrebăm despre boli asociate și recomandăm analizele necesare. Ne bazăm pe analizele hormonale și pe ecografia tiroidiană.”

Există cazuri grave pe care le-ați întâlnit în ultimul timp?

„Cancerul tiroidian papilar este forma cea mai des întâlnită. Dar este o formă vindecabilă. Mai sunt și cazuri speciale, rare, oameni care nu au venit la timp la endocrinolog și nu s-au mai însănătoșit. Cazuri de cancer un pic depășite. Din fericire, cancerul tiroidian se vindecă prin radioterapie și chirurgie.”

Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare? Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Menopauza precoce... Cauzele?

„Acest lucru înseamnă că ciclul s-a oprit complet înainte de 40 de ani. De cele mai multe ori apare după o intervenție chirurgicală- femeia, dintr-un anumit motiv, a fost nevoită să facă o intervenție chirurgicală și i s-au scos ovarele. Menopauza precoce e post- chirurgicală. Poate a avut cancer de sân și s-a hotărât să scoată și ovarele, sau a avut cancer de ovare, chisturi sau endometrioză... Amintesc aici și de menopauza precoce autoimună, atunci când nu se găsesc alte cauze. Poate fi și genetic...”

Ce înseamnă testarea FT3?

„FT3 sau FT4 sunt dozări hormonale indispensabile în endocrinologie pentru un diagnostic de boală tiroidiană. Sunt hormoni produși de tiroidă. Acestea sunt analize de sânge pe care trebuie să le facem atunci când vrem să depistăm anumite boli, să punem diagnosticul unei boli tiroidiene.”

S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea Împreună în arte și simțiri

Ce suplimente sau ce vitamine ne ajută să prevenim bolile endocrinologice? Ce rol are D3?

„Vitamina D3 are un rol important la nivelul osului. Ea favorizează absorbția calciului de la nivelul intestinului, apoi duce calciul în os. Nu este vitamina D3 cea care ar putea duce la funcționarea normală a tiroidei. Aceasta a devenit acum o vedetă! S-a observat că foarte multe țesuturi din organism folosesc vitamina D3, dar încă se fac studii să aflăm cum ne ajută această vitamină. S-au găsit receptori pentru vitamina D3 în ochi... Cel mai important este să avem un stil de viață sănătos, e important să ne luăm vitaminele din alimentație, să avem grijă la sursa legumelor și a fructelor, să dormim cum trebuie, să avem grijă la intestin (scaun în fiecare zi). Evident, să avem grijă la stres. E greu să facem managementul stresului, dar cred că totuși suntem în măsură să ne ocupăm de acest lucru… Trebuie să avem grijă de noi!”

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Caria dentară – ce este și cum se tratează

Ecografia este indispensabilă pentru tiroidă

„Da, este indispensabilă. Facem această ecografie să aflăm cum arată glanda tiroidă, dacă a crescut ceva pe ea. Sunt investigații imagistice în funcție de caz. Avem nevoie de ecografie de abdomen, pelvis, glandele suprarenale. Dacă sunt probleme foarte grave, apelăm la CT, RMN, în cazul tumorilor hipofizare. Analizele se fac pas cu pas.”

Despre tiroida autoimună

„Este o boală care face parte din marea clasă a bolilor autoimune. Autoimun- acest lucru înseamnă că organismul nu recunoaște deodată un țesut ca fiind al său. În cazul nostru nu mai recunoaște tiroida și o atacă cu anticorpi. Astfel, sistemul imun are o reacție exagerată și în loc să se lupte cu ceea ce este rău, se luptă și cu organele sale și atacă țesutul tiroidian. Atacul este de obicei lent, boala evoluează lent, iar noi nu știm că începem să ne îmbolnăvim. Astfel, anticorpii au distrus țesutul tiroidian, iar acesta nu mai face hormoni tiroidieni suficienți... Dar nu este o situație foarte gravă, există tratament. Mai rar, tot pe fondul tiroiditei autoimune, apare și hipertiroidia, excesul de hormoni tiroidieni, dar există tratament, chiar dacă are o evoluție imprevizibilă. Așadar, există resurse și rezolvări. Din păcate, nu are simptome, la început habar nu avem că ne confruntăm cu această boală. Simptomele apar când reușește să strice funcția tiroidiană și se instalează hipotiroidia, sau hipertiroidia.”

Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Endocrinologia este foarte vastă și intimidantă

„Este o specialitate apreciată de femei, presupune multă analiză, trebuie să ai capacitatea să faci legături, să gândești foarte mult. Mă încarcă pozitiv fiecare zi, iar fiecare om îmi aduce împlinire și energie pozitivă.” (Alina Rusu, medic specialist endocrinologic).

Sursa foto: art4stock/shutterstock.com


Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri