Există diverse situații în viață în care ne dorim să ajungem cât mai repede la doctor pentru a rezolva o problemă. Mai exact, ajungem la doctor când ne doare foarte tare și nu mai putem controla singuri o situație. Ne referim aici la cazul urgențelor stomatologice, când pacientul solicită o programare urgentă la un medic specialist, pentru a-i aplica cât mai repede posibil un tratament stomatologic.

Dar ce reprezintă o urgență stomatologică?

„O urgență dentară este o problemă care implică dinții și țesuturile de susținere. De aceea, este foarte important ca această situație să fie gestionată de către un profesionist. Trebuie precizat că urgențele dentare nu cauzează întotdeauna durere, deși acesta este un semn clar că ceva nu este în regulă. Pacientul semnalează disconfort, iar acest lucru îl determină să ia decizia de a merge la stomatolog cât mai repede cu putință.”, punctează dr. Lorelei Nassar.

Ce provoacă o durere stomatologică? Care sunt cauzele?

Durerea dentară poate avea multiple cauze, tocmai de aceea, în funcție de tipul de durere experimentat, un medic stomatolog cu experiență poate determina cauza probabilă a durerii și poate trata problema. Este foarte important de reținut faptul că fiecare tip de țesut transmite mesaje diferite în caz de urgență dentară.

Atunci când vorbim despre o urgență stomatologică ne gândim la faptul ca acesta poate fi rezultatul unui traumatism dentar ce poate fi dureros sau nu. Iată câteva situații care pot provoca o durere de dinți:

Foto: De la MAD_Production /Shutterstock
  • fractură dentară însoțită de o durere/disconfort dentar sau fără simptomatologie;
  • ca urmare a unui traumatism/accident/ schimbare a culorii unuia sau mai multor dinți;
  • inflamare gingivală cunoscută sub denumirea de fistulă dentară;
  • durere acută a dinților sau a maxilarelor;
  • durere acută în timpul masticației sau la cald/rece;
  • umflare a feței și/sau a gingiei sau a diverselor zone din cavitatea orală;
  • sângerări abundente ale diferitelor zone din cavitatea bucală;
  • dinți cu o instabilitate mare, situație ce provoacă durere.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai o urgență stomatologică?

„Cel mai important lucru, în cazul în care te confrunți cu o urgență stomatologic, este să rămâi calm și să depistezi zonele din cavitatea bucală care produc durere, atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților.

În cazul durerii acute de dinți – carii netratate la timp - acestea pot fi adesea însoțite de dureri de cap și de apariția febrei. Ca primă măsură, se recomandă curățarea alimentelor rămase printre dinți, cu ajutorul aței dentare, urmată de clătirea cu apă. Următorul pas? O programare urgență la medicul dentist, pentru evaluarea situației și intervenția necesară!”, precizează specialistul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri