8 Octombrie 2020 publicat în Sanatate 20 share-uri

La nivel mondial, milioane de persoane sunt afectate de depresie. Aceasta este o manifestare dificil de recunoscut, deoarece simptomele sale sunt difuze și complexe: tulburări ale stării de spirit, apetit sexual scăzut, tulburări de somn, de alimentație.

Stare de deprimare sau depresie

Depresia nu trebuie confundată cu deprimarea, care este temporară. Este adevărat că simptomele celor două afecțiuni pot fi uneori similare, de exemplu, o stare de tristețe sau tulburări de somn, dar durata lor este un bun diferențiator. Prin urmare, este normal, din când în când, să treci prin perioade de melancolie, tristeţe ori oboseală, să ai gânduri negre, să suferi de uşoare insomnii sau să te simţi lipsit de motivare. Sunt experienţe umane obişnuite, atât timp cât nu se întind pe tot parcursul zilei, pentru mai mult de două săptămâni.

Cauzele depresiei

În ceea ce privește depresia, cauzele sunt diverse, de la factori biologici și psihologici la cei de mediu social sau familial. Cunoașterea acestora este un prim pas în combaterea eficientă a problemei. Din punct de vedere biologic, specialiștii nu au stabilit cu exactitate ce provoacă depresia, una dintre principalele teorii fiind aceea că este rezultatul dezechilibrului unor compuși prezenți în mod natural în creier și măduva spinării, neurotransmițători, precum serotonina.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Între factorii psihologici se numără evenimente externe care sunt înțelese diferit de fiecare, în funcție de modul de a gândi. De exemplu, o educație strictă, dominată de critici și comentarii dăunătoare, poate influenţa negativ felul în care sunt percepute experienţele de viaţă.

Depresia poate fi declanșată și de situații de viață foarte stresante sau de alți factori de mediu, precum moartea unei persoane dragi, o mutare, un divorț, dificultăți financiare, pierderea unui loc de muncă, diverse conflicte, stres, probleme de sănătate etc.

Principalele manifestări

În timpul unei stări depresive, persoana respectivă va manifesta cel puțin două dintre aceste simptome: o tristețe intensă și de durată, în cea mai mare parte a zilei și pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, se poate manifesta o pierdere a interesului pentru activitățile cotidiene și pentru pasiunile obișnuite. Oboseala severă, care nu trece cu un somn bun sau o perioadă de odihnă, poate semnala o astfel de tulburare. Starea de iritabilitate și alte schimbări de dispoziție, o părere proastă despre propria persoană, un sentiment de vină excesiv și nejustificat, tulburările de concentrare și atenție, scăderea libidoului, pierderea sau creșterea în greutate, de asemenea gândurile de sinucidere se mai numără printre simptome.

Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Testul lui Mercur Retrograd: Cum te va afecta aceasta perioada? Caria dentară – ce este și cum se tratează

Tipuri de depresie

Există mai multe tipuri de depresie, iar evoluţia acestora este diferită. Simptomele pot varia din punct de vedere al numărului, intensităţii și al momentului în care apar. Din acest motiv, sunt necesare abordări şi tratamente diferite, stabilite de un specialist după ce acesta va identifica cu exactitate problema. Principalele tipuri de depresie sunt următoarele:

  • Episodul depresiv ține mai mult de două săptămâni, persoana este obosită, tristă, suferă de tulburări de atenție, de somn, de apetit, de gânduri negre.
  • Depresia sezonieră este cauzată de scăderea nivelului luminii naturale și se poate manifesta de la sfârșitul toamnei până în primăvară.
  • Depresia postpartum le poate afecta pe mame imediat sau la câteva săptămâni după naștere.
  • Depresia reactivă este cea care se poate instala după un șoc, precum un deces sau divorț.
  • Depresia mascată este aceea în care organismul exprimă suferință prin tulburări fizice, ca diverse tipuri de dureri, uneori asociate cu simptome ale depresiei clasice.
  • Depresia cronică se caracterizează prin apariția repetată a episoadelor depresive, cu perioade de remisie.

Uneori, depresia este foarte dificil de identificat, deoarece persoanele care suferă nu prezintă simptome clasice și pot părea fericite la suprafață, dar în realitate resimt o durere profundă în interior.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești!

Cum se stabilește diagnosticul

Luate fiecare în parte, aceste simptome nu înseamnă neapărat că persoana respectivă suferă de depresie, ele urmând să fie analizate de un specialist. Diagnosticul se pune atunci când episodul durează mai mult de două săptămâni, iar persoana se simte tristă, fără speranță sau și-a pierdut interesul aproape permanent. Această stare de suferință profundă este asociată cu multe alte simptome descrise anterior.

Cum poți combate depresia

Depresia este o tulburare care necesită ajutor de specialitate. Medicul psiholog sau psihiatru, după caz, este cel care poate prescrie un tratament medicamentos, diverse suplimente alimentare, dar și să îți ofere recomandări privind stilul de viață.

Există însă și numeroase alte metode pe care le poți folosi în paralel:

Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre
  • Stimularea nivelului de dopamină, pentru a sporirea stimei de sine, prin diverse activități fizice, de la treburi casnice la grădinărit și sport, inclusiv o simplă plimbare, de preferat în locuri frecventate de oameni.
  • Adoptarea unei alimentații care să susțină sănătatea mintală, cu mese ușoare, cu multe legume, pește gras pentru acizii grași Omega 3, produse bogate în calciu, precum lactatele și leguminoasele, și în magneziu, ca alune și migdale.
  • Soarele și lumina pot combate depresia. Soarele te ajută să sintetizezi vitamina D, esențială pentru sănătatea psihică. Lipsa de lumină poate reduce nivelul de neurotransmițători, precum serotonina și dopamina. În anotimpul rece, când lumina naturală nu este suficientă, profită de orice zi cu soare. De asemenea, pot fi folosite diverse lămpi de terapie cu lumină.

Depresia poate avea consecințe grave asupra stării emoționale, vieții sociale, profesionale și a altor domenii importante. De aceea, dacă suspectezi că suferi de depresie, este recomandat să ceri ajutorul medicului, lucru valabil și dacă cineva apropiat trece printr-o astfel de problemă.

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

Sursă foto: Photo by Kat Jayne from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri