22 Septembrie 2020 publicat în Sanatate 1 share-uri

Cum s-au schimbat etapele tratamentului, cum ajută chirurgia robotică, ce face radioterapia în doză unică

Cancerul de sân nu este o singură boală. Este un grup de boli, care afectează viața a 2,1 milioane de femei din lume în fiecare an. La fel cum nu există doi oameni la fel, nu există două tumori la fel. Punctul comun este că toate încep cu creșterea anormală și incontrolabilă a celulelor. Cu toate acestea, cancerele de sân pot începe din diferite părți ale sânului: canalele care transportă laptele către mamelon sau glandele care produc laptele matern sau alte țesuturi din sân.

În plus, tumorile mamare diferă în ceea ce privește gradul, stadiul și starea receptorilor hormonali și fiecare dintre aceste diferențe afectează ratele de progresie și prognozele. De aceea, tratamentul cancerului de sân devine din ce în ce mai personalizat, pe măsură ce medicii învață mai multe despre boală.

Aproape 3.000 de pacienți din peste 20 de țări au ales în ultimii 5 ani Acibadem pentru tratamente împotriva cancerului de sân. Un caz dintre aceste câteva mii este, cu siguranță, aparte. O femeie de 41 de ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 2 în a 33-a săptămână de sarcină. După o evaluare amănunțită atât a mamei, cât și a fătului, un consiliu multidisciplinar a elaborat un plan de tratament și a început o schemă de chimioterapie înainte de naștere. Trei săptămâni mai târziu, pacienta a născut un copil sănătos și, trei luni după aceea, tumora ei a fost complet îndepărtată prin intervenția chirurgicală care a permis păstrarea sânilor. Astăzi, femeia nu mai are cancer și este mama fericită a doi copii. Cum a fost posibil acest caz, cum să se vindeci o pacientă însărcinată de cancer fără a afecta copilul?

Cel mai în măsură să răspundă este Prof. Dr. Cihan Uras (foto), șeful Institutului Senologic Acibadem, a cărui echipă a conceput și efectuat tratamentul de succes. În cazul de față, pacienta a beneficiat de o nouă opțiune de tratament: chimioterapie înainte de operație. „Evităm începerea tratamentului cu intervenții chirurgicale în tumorile de stadiul 2 și mai mari, care sunt denumite cancer de sân local avansat. Unul dintre avantajele de a începe cu tratamentul medicamentos, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenția chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică și zona axilei, necesită eliminarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glande în stadiile incipiente ale bolii. Astfel, eliminăm complet riscul dezvoltării limfedemului în etapele ulterioare ale vieții pentru pacient. Aceasta este una dintre cele mai importante inovații din ultimii 3 sau 4 ani”, explică Profesorul Uras.

Cancerul de sân este probabil cea mai ”feminină” dintre toate bolile, afectând însăși esența unei femei, imaginea corpului și emoțiile ei. „Prima noastră alegere este întotdeauna operația de conservare a sânilor”, spune prof. Cihan Uras. Însă în unele cazuri, îndepărtarea întregului țesut mamar nu poate fi evitată. Acestea nu sunt neapărat doar cazuri avansate de cancer. De exemplu, îndepărtarea totală este necesară atunci când sunt detectate mai multe tumori la diferite locuri ale sânului, deși cancerul nu este în stadiu avansat.

„Aplicăm două metode pentru a îndepărta întregul sân în timp ce păstrăm mamelonul, zona care îl înconjoară și pielea”, subliniază prof. Cihan Uras. Operația se poate face folosind fie tehnici convenționale, fie endoscopice. Cea mai recentă realizare în acest domeniu este utilizarea sistemului robotizat Da Vinci pentru mastectomie, care nu implică nicio incizie pe sân.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri