Medicina de recuperare folosește o mare varietate de agenți fizici și metode terapeutice, cu scopul de a restabili echilibrul funcțional al organismului. Una dintre aceste metode terapeutice este elongația sau tracțiunea vertebrală, denumită și metoda de decompresie vertebrală.

Procedura de realizare a unei elongații vertebrale

Cea mai veche metodă de elongație constă în suspendarea corpului în aer printr-un sistem de chingi, sau ținerea corpului parțial în imersie în apă, folosind astfel ca forță de tracțiune propria greutate a corpului. În prezent, elongațiile se fac din poziția culcat, mult mai confortabil, pe o masă de tratament specială, dotată cu un segment mobil care se deplasează odată cu pacientul, anulând astfel forțele de frecare care apar între corpul pacientului și masă.

Cu ajutorul unui dispozitiv special, computerizat se aplică forța de tracțiune. Acesta poate fi setat să tragă cu o anumită viteză, să facă pauze între etapele de tracțiune sau să țină forța de tracțiune constantă o anumită perioadă de timp, și să aplice tracțiunea pe o direcție anume, în funcție de necesitățile pacientului. Vorbim în acest caz despre un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei, pacientul trebuie supravegheat permanent.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Terapia poate fi oricând întreruptă dacă apar reacții neplăcute (amețeli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panică).

„Există unii pacienți care se prezintă în fază acută a bolii, și în aceste cazuri apelăm la tratament paliatic, cu proceduri mai reci, crioterapie, masaj cu gheată, microunde. Pe de altă parte, dacă bolnavul se află în faza cronică a bolii, atunci acesta poate să beneficieze de baie sulfuroasă, de fizioterapie, de aparatul de elongații (la hernia de disc fără complicații însă, e necesar să aibă făcut în prealabil un RMN sau CT), de masaje miorelaxante, de masaje medicale sau de cele cu miere și ierburi”, explică dr. Otilia Oprișan, medicul balneolog al bazei de tratament Afrodita Resort & Spa.

Foto fr si main: By wavebreakmedia /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri