15 Iulie 2020 publicat în Sanatate 14 share-uri

În actualul context pandemic, este util să fim mai atenți la simptomele banale, pentru că pot ascunde probleme de sănătate serioase.

Există suferințe banale, ale căror simptome nu sperie pe nimeni. De cele mai multe ori, este cu adevărat vorba de probleme minore care trec de la sine, cu sau fără medicație simptomatică, în câteva zile. Există însă și situații când afecțiunile comune sunt semnele unor suferințe grave, iar din cauza banalității senzațiilor neplăcute nu sunt luate în seamă. Nu înseamnă că trebuie să ne alarmăm la primul junghi, la primul strănut sau la o durere de cap, dar pe de altă parte, aceste mesaje transmise de organism trebuie luate în seamă dacă persistă și dacă nu cedează la medicația uzuală (un analgezic, un antitermic).

În actualul context pandemic, când sănătatea publică este o chestiune care trebuie să ne intereseze pe toți, este util să fim mai atenți la simptomele banale, pentru că pot ascunde probleme de sănătate serioase.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Răceala și gripa

Și gripa, și răceala sunt afecțiuni virale, iar deseori sunt confundate. Simptomele pot fi, în parte, asemănătoare, dar în cazul unei răceli banale, temperatura nu va trece de 38 de grade Celsius și nici nu va produce dureri musculare sau tuse. Gripa nu este o raceala mai severa, gripa este o boală care poate fi extrem de gravă dacă nu este tratată corect și la timp. Ea poate afecta plămânii și poate decompensa suferințe cardiace, respiratorii sau metabolice cronice (diabetul, de exemplu).

Răceala – cea mai simplă și banală viroză – se manifestă exclusiv cu strănut, durere moderată în gât, urechi care pocnesc și un nas care curge. Este staționară, simptomele nu se agravează și poate dura șapte sau mai multe zile. Gripa înseamnă febră, dureri de cap, tuse, stare generală alterată, dureri musculare și se agravează de la o zi la alta, dacă nu este tratată corect.

Durerea abdominală

Se consideră că durerea abdominală este una dintre cele mai frecvente suferințe ale omului modern. De cele mai multe ori banală, durerea de burtă poate ascunde serioase probleme de sănătate. Este drept că poate să fie provocată de unele alimente (varză, broccoli, cartofi, alimente grele), dar poate fi și semnul unor boli ale stomacului sau intestinului, simptom pentru suferințe latente ale ficatului și pancreasului și, nu în ultimul rând, un simptom al unor probleme cardiace. Dacă durerea apare constant, zile la rând, dacă este însoțită de crampe, de inapetență, sau este violentă și însoțită de senzația de leșin sau transpirații reci, ea trebuie tratată ca o urgență medicală.

Variațiile în greutate și schimbări de apetit

În limita a 1-2 kilograme, schimbările în greutate sunt normale și se întâmplă tuturor. Femeile știu cel mai bine cum acumulează câteva kilograme în perioada premenstruală, care dispar ca prin farmec la finalul zilelor delicate. Dar o schimbare rapidă a greutății, care nu se produce în urma unei diete, este un semn al unor probleme semnificative de sănătate în majoritatea cazurilor.

Scăderea rapidă în greutate poate indica la rândul ei boli grave, inclusiv diabet, probleme tiroidiene și insuficiență cardiacă și este un simptom al celor mai multe tipuri de cancer.

În strânsă legătură cu fluctuațiile în greutate, schimbările apetitului, într-un interval mic de timp, sunt, de asemenea, un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. Apetitul este de obicei afectat de rapiditatea organismul de a digera alimentele, iar o schimbare semnificativă anunță o problemă. Cu alte cuvinte, nu trebuie să te bucure dacă dintr-o dată nu-ți mai este foame și trăiești o zi întreagă cu o coajă de pâine. Lipsa apetitutului poate ascunde infecții cronice (tuberculoza, de exemplu), probleme tiroidiene sau diferite forme de cancer, ca să pomenim doar câteva.

Și apetitul exagerat este un indicator că ceva nu este în bună regulă. Poate să fie semn al unei probleme a tiroidei, a glandelor suprarenale, poate indica probleme hepatice sau să fie un semn al diabetului.

Afecțiuni cutanate

Pielea poate indica multe din eventualele probleme ce se întâmplă în interiorul corpului. De exemplu, schimbările în culoarea pielii pot fi un semnal de boală internă. În cel mai cunoscut caz, îngălbenirea pielii este un indicator pentru boala hepatică. O piele palidă poate fi semnul anemiei, iar o piele umedă sau profund uscată, semnul unor afecțiuni tiroidiene. O erupție ar putea reprezenta și o problemă internă sau o infecție. Dacă erupția este însoțită de alte simptome, ea poate să fie o formă gravă de alergie sau intoleranță alimentară.

Oboseala

Sentimentul de oboseală este unul pe care îl încercăm frecvent și poate avea o multitudine de cauze, de la stres, la lipsa de somn. Dar dacă oboseala este persistentă și nu trece, cauzele sunt organice și pot varia de la forme de cancer, până la probleme ale tiroidei sau depresie. Oboseala poate fi cauzată de boli de inimă sau diabet, de un deficit de nutrienți, ori de apnee în somn. Adică o multitudine de cauze cu etiologie foarte diferită.

Fiecare dintre noi probabil a experimentat unele din aceste simptome. Pot fi chestiuni trecătoare sau afecțiuni severe, în egală măsură. Este foarte important să nu alegi niciodată varianta auto-diagnosticării sau, și mai grav, a automedicației. Google nu este medic! Cea mai bună cale este aceea de a apela la doctor de fiecare dată când o problemă de sănătate persistă, se intensifică sau durează.

Sursa foto:  by Anh Nguyen /Unsplah


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri