Inainte de a lua o decizie, trebuie să fie cântărite toate avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni în parte, pentru a alege tratamentul cel mai potrivit nevoilor pacientului.

Deși din ce în ce mai mulți adulți sunt foarte deschiși și confortabili cu ideea de a purta aparat dentar fix, iar în rândul adolescenților a devenit chiar o modă, o mică parte dintre aceștia sunt încă reticenți la gândul că cei din jur ar putea să îl observe și caută metode invizibile de a-și înfrumuseța zâmbetul.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, recomandă ca înainte de a lua o decizie să fie cântărite toate avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni în parte, pentru a alege tratamentul cel mai potrivit nevoilor pacientului.

Vizibilitate

În cazul aparatului dentar clasic, fie el metalic, ceramic sau de safir, prezența lui este vizibilă, cu toate că ultimele două sunt destul de discrete. “Aparatele dentare ceramice și cele de safir sunt discrete, dar nu invizibile, în vreme ce cele de metal sunt foarte evidente. În plus, elasticele transparente se îngălbenesc în cazul fumătorilor, al consumului de cafea și al altor alimente care pătează. Din punct de vedere al aspctului estetic, Invisalign are un avantaj, gutierele fiind practic invizibile”, spune medicul ortodont.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Îngrijire

Foto: By Phoenixns /Shutterstock

În cazul tratamentului ortodontic clasic, cu braketuri, dinții trebuie periați după fiecare masă cu periuța normală și cea interdentară, pentru a curăța resturile alimentare rămase printre bracketuri, iar dușul bucal este foarte util. Și în cazul Invisalign periajul este necesar, de asemenea, după fiecare masă, deoarece gutierele nu pot fi puse în gură peste dinții murdari, fiind recomandă totodată și curățarea lor cu periuță și pastă.

Acomodare

Din punct de vedere al acomodării cu tratamentul, bracketurile pot pune unele probleme la început. În primele zile bracketurile și sârmele pot agăța obrajii și buzele, până când pacientul se acomodează cu ele. Vorbirea nu este afectată absolut deloc. Cu Invisalign, în schimb, gutierele nu deranjează, nu zgârie, iar vorbirea se acomodează extrem de rapid.

“Pacientul trebuie să țină cont, în schimb, că durerea apare independent de metoda aleasă pentru îndreptarea dinților: indiferent că forțele sunt aplicate cu bracketuri sau cu gutiere, durerea își va face simțită prezența deoarece dintii nu sunt obișnuiți cu niciun fel de presiuni exercitate asupra lor”, atenționează specialistul.

Restricții

Bracketurile impun evitarea alimentelor dure și lipicioase pe toată durata tratamentului, pentru a nu îi dezlipi de sârmă, în vreme ce Invisalign nu impune niciun fel de restricțîi alimentare, pacientul având libertate totală privind dieta din moment ce gutierele sunt îndepărtate pe durata mesei.

Dificultatea cazului:

Bracketurile reprezintă metoda cea mai eficientă de a rezolva până și cazurile complicate, experiența de zeci de ani cu această tehnică demonstrând că ea aduce rezultate și în cazurile dificile, în care este necesară corectarea atât a poziției dinților, cât și a ocluziei (mușcăturii).

“Invisalign, în schimb, nu poate corecta eficient ocluzia (mușcătura) în cazurile foarte dificile, mai ales în zona laterală, dacă există rotații mari ale caninilor, iar în tratamentul care necesită extracții dentare nu este nici măcar recomandat”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Cooperarea pacientului

În majoritatea situațiilor tratamentul ortodontic clasic nu necesită cooperarea pacientului, pentru că bracketurile sunt lipite pe dinți 24/7, însă în unele cazuri trebuie purtate unele elastice speciale timp de 16 ore/zi. Controlul periodic se face la 3-4 săptămâni.

Invisalign, pe de altă parte, necesită cooperarea zilnică a pacientului pentru purtarea gutierelor 22 ore pe zi și schimbarea lor la fiecare 2 săptămâni. Cotrolul periodic are loc la 6-8 săptămâni.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri