De-a lungul timpului medicii au observat ca regimul alimentar influenteaza starea de sanatate si au cautat sa gaseasca legaturile dintre alimente si sanatate, modul in care acestea declanseaza anumite boli sau din contra, le previn. O concluzie generala putem spune ca guverneaza peste toate tipurile de regimuri alimentare destinate mentinerii sanatatii: excesele determina intotdeauna patologii.
O problema a secolului am putea spune ca este reprezentata de afectiunile cardio-vasculare, printre care si hipertensiunea arteriala (HTA). Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza prin cresterea presiunii exercitate de sange la nivelul peretilor vaselor sanguine.
Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple: genetice, stresul, alimentatia, cresterea colesterolemiei, ateroscleroza, boli ale peretilor arteriali, boli cronice (renale, hepatice), boli metabolice etc. In general cresterea tensiunii intr-un vas se datoreaza fie pierderii elasticitatii peretilor arteriali (ateroscleroza de exemplu), ei devin mai rigizi si nu mai fac fata diferentelor presiunii sanguine sistolice/diastolice, fie creste volumul sanguin care va apasa mai mult pe peretii arteriali (boli renale care determina retentia de lichide spre exemplu).
Îl vei adora: 5 Moduri în care poți consuma TURMERICUL

Medicii specialisti au studiat efectul alimentelor asupra tensiunii arteriale si au realizat cel mai amplu studiu al carui rezultat s-a concretizat intr-o dieta recomandata persoanelor hipertensive - studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – modalitati dietetice de a combate hipertensiunea). Acesta a evidentiat stransa legatura dintre dieta si evolutia tensiunii arteriale si a propus un regim alimentar acceptat pe scara larga de personalul medical, care si-a dovedit eficienta in scaderea valorilor tensiunii si mentinerea acesteia sub control dupa numai doua saptamani de regim.
Principiile dietei DASH
Nu ezita să mergi la medic dacă ai picioarele reci și umflate! Poți...

Dieta DASH se bazeaza pe minimalizarea consumului de sodiu (atat prin reducerea consumului sarii de bucatarie cat si prin recomandarea alimentelor sarace in sodiu), pe inlaturarea alimentelor ce contin grasimi saturate si glucide (dulce). Se recomanda consumul alimentelor bogate in magneziu (legume) si potasiu (fructe) in detrimentul celor bogate in sodiu.
Alimentele sugerate in dieta DASH:
- Cereale si produse de panificatie – acestea reprezinta sursa cea mai importanta de enegie si fibre. Se pot consuma: paine integrala, paine neagra, paine de secara, paine cu germeni de grau, paste din faina integrala, cereale, covrigi si biscuiti nesarati.
Copiii vorbesc despre viitorul și drepturile pe care și le doresc
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră