Aproape doua treimi din noi au luat analgezice in anul care a trecut dar cei mai multi dintre noi au ales in functie de brand, nu de tip.
Aproape doua treimi din noi au luat analgezice in anul care a trecut dar cei mai multi dintre noi au ales in functie de brand, nu de tip.

Ce provoaca dureri in corp si cum previn analgezicele acest lucru?

Daca se raneste in vreun fel corpul vostru, el produce substante chimice numite prostaglandine. Acestea transmit semnale de durere catre creier si provoaca inflamarea zonei ranite. Inflamarea este raspunsul corpului la o ranire, cum ar fi o entorsa, si in general duce la inrosirea si umflarea zonei respective, care devine dureroasa la atingere.

De multe ori inflamarea poate duce si la ingreunarea activitatii, asa cum se intampla cand ne luxam glezna. Analgezicele reduc durerea prin metode diferite. Unele actioneaza direct de la sursa durerii, altele micsoreaza doar senzatia de durere.

Pot sa iau analgezice dupa ce am baut alcool dar inainte de culcare pentru a preveni cazuri de mahmureala?

Analgezicele nu vor ajuta contra mahmurelii. Ele pot amorti durerea pe o perioada scurta de timp, deci nu veti simti nici un efect in timp ce dormiti. Ibuprofenul sau aspirina va pot irita stomacul deci este posibil sa va simtiti mai rau dimineata. Dar analgezicele pot fi atenua o durere de cap dimineata urmatoare. De asemenea, daca beti multa apa inainte sa va culcati nu va veti simti asa rau.

Analgezicele sub forma de lichid sau praf functioneaza mai repede decat tabletele?

Da, putin. Analgezicele trebui sa fie dizolvate in stomac si apoi absorbite de corp pentru a functiona. Lichidele si prafurile pot fi absorbite mai repede decat pastilele insolubile. Dar tabletele solubile contin sodiu (pana la 0,4 gr. de tableta). Daca iei 8 pastile pe zi, ar insemna jumatate din doza zilnica de sare recomandata (6 gr.) obtinuta doar din pastile.

Paracetamol

Ce este?

Paracetamolul este un non-opioid deci nu provoaca dependenta. Poate atenua dureri usoare, cum ar fi durerile de cap sau durerile menstruale. Este folosit in cazurile de raceala din moment ce poate cobori temperatura corpului.

Cum functioneaza?

Cercetatorii cred ca actioneaza indirect neutralizand anumite substante din creier care provoaca senzatia de durere. Nu lucreaza la nivelul sursei durerii deci nu poate reduce inflamatia.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri