8 Martie 2019 publicat în Sanatate 1 share-uri

Doctorul Vitalii Mironescu, specialist chirurgie generală, explică de ce apar aceste vene dilatate, cât sunt de periculoase și ce tratamente funcționează.

Varicele sunt dilatații patologice și permanente ale venelor și, cu cât trece timpul, cu atât pot crește mai mult în dimensiuni. Nici vorbă să dispară de la sine. Nici cremele și unguentele de la farmacie nu au vreun efect dovedit.

„Până în prezent nu s-au descoperit substanțe active care să trateze varicele. Ele pot cel mult ameliora simptomele și preveni unele complicații, dar eficiența lor este mult scăzută, comparativ cu metodele de îndepărtare definitivă a varicelor”, atrage atenția specialistul.

De varice se poate scăpa cu o simplă injecție, dacă afecțiunea este la început. Procedura se numește scleroterapie, este simplă și fără efecte adverse. Presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care inflameaza endoteliul vasului de sânge, ducând la distrugerea peretelui vascular. În funcție de situație, pot fi necesare mai multe ședințe.

După tratament, pacientul își poate relua imediat activitățile obișnuite. Singura cerință este să poarte ciorapi medicali de compresie pe o perioadă de 1-3 săptămâni și, câteva zile, să nu facă sport.

„Tehnica scleroterapiei este indicată preponderent în stadiile incipiente ale bolii, este non invazivă și nedureroasă. Varicele se mai pot îndepărta prin metoda clasică, chirurgicală. Este eficientă, însă dureroasă”, adaugă medicul Vitalii Mironescu.

În această perioadă a anului, încă rece, este cel mai bun moment pentru realizarea procedurii. În primul rând pentru că, după tratament, este indicată evitarea expunerii la soare. Apoi, ciorapii medicinali de compresie încă se pot purta fără neplăceri din cauza temperaturilor ridicate.

Foto homepage: By Albina Glisic /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri