Sângerarea gingiilor la periaj nu este doar un motiv de disconfort, ci uneori chiar și un semn al unor alte probleme mai serioase de sănătate.

Problemele hormonale

S-a constat că unele femei au probleme gingivale în timpul pubertății, menstruației, sarcinii și menopauzei.

“Creșterea nivelului de hormoni în timpul pubertății poate favoriza implicit și creșterea fluxului sanguin la nivelul gingiilor, care devin roșii, umflate și sensibile. Alte femei pot observa că gingiile sunt roșii, inflamate și mai predispuse spre a sângera cu puțin timp înainte de fiecare ciclu – problema care se diminuează după începerea perioadei menstruale. Gingivita de sarcină debutează, de obicei, în a doua sau a treia lună de sarcină și continuă până în luna a opta, cauzând senzația de gingii dureroase, umflate, precum și sângerarea lor. Utilizarea produselor anticoncepționale poate provoca probleme similare, care pot apărea – deși mai puțin frecvent – și în cazul menopauzei”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Diabetul

Sângerarea sau umflarea gingiilor poate fi un simpton al diabetului de tip 1 sau de tip 2.

“În cazul persoanelor care se confruntă cu diabetul, cavitatea bucală nu este la fel de puternică în combaterea microbilor, existând un risc mai mare de a dezvolta infecții cum ar fi gingivita”, atenționează specialistul ortodont.

Dacă schimbarea obiceiurilor de îngrijire orală și o dietă sănătoasă nu sunt suficiente pentru stoparea sângerării gingivale, pasul următor ar trebui să fie o întâlnire cu medicul dentist. Acesta va examina dinții și gingiile și va determina dacă există o afecțiune mai gravă, recomandând totodată un plan de tratament.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completându-şi studiile cu o perioadă de 3 ani de specializare in ortodonţie şi ortopedie dento-faciala. Dorinţa de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in ţara şi in strainatate, precum şi infiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT.  Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Foto homepage: S_L /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cele mai frecvente motive ale sângerării gingiilor la periaj.