24 Septembrie 2018 publicat în Sanatate 106 share-uri

Punctele de grăsime mici, galbene sau albe, care își fac apariția uneori din senin pe față, reprezintă chisturi de keratină ce pot afecta persoanele de orice vârstă.

Comunicat de presă 

Nesuferitele puncte de grăsime mici, galbene sau albe, care își fac apariția uneori din senin pe față, reprezintă chisturi de keratină ce pot afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv nou-născuții. Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat de ce apar aceste puncte, cum pot fi tratate și care este diferența dintre ele și acnee.

Deși se prezintă la prima vedere asemeni unor coșuri, punctele de grăsime au o structură mai fermă și apar în zone de piele non-grase, de obicei pe față, pe buze, pe pleoape și pe obraji. Cu toate acestea, ele pot fi găsite și în alte părți ale corpului, cum ar fi spate sau organele genitale și, deși de obicei nu provoacă mâncărime sau durere, pot cauza disconfort din punct de vedere estetic pentru unele persoane. 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă?

“Denumite milia în termeni medicali, aceste puncte sunt chisturi mici, cu dimensiuni de 1 până la 2 milimetri, care se formează atunci când celulele moarte ale pielii sau keratina sunt blocate sub piele. Pe lângă aspect, nu există alte simptome ale afecțiunii. În unele cazuri, pacienții raportează mâncărime sau disconfort, însă milia este diagnosticată prin aspect, fără alte teste speciale”, explică specialistul dermatolog.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a miliei adulte este utilizarea de produse comedogenice - cele care conțin uleiuri, ce pot interfera cu capacitatea pielii de a elimina celulele moarte.

Foto: vchal /Shutterstock

“Produsele grase sau uleiurile aplicate la suprafața pielii și care provoacă obstrucția orificiului extern al glandelor sebacee și sudoripare sunt printre principalii factori care favorizează apariția acestor puncte albe. Iritația produsă de creme pe bază de derivați de vitamina A sau retinoizi și produsele pe bază de alcool pot avea și ele același efect. Transpirația excesivă poate juca un rol important și ea în apariția milia, la fel ca și razele ultraviolete – observandu-se că milia apare mai frecvent în cazurile în care pielea a fost afectată de soare”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri