Helicobacter pylori este o bacterie care se gaseste in mod frecvent in stomac. Este prezenta la aproximativ jumatate din populatia pamantului. Majoritatea pacientilor infectati sunt asimptomatici.

Pe de alta parte, H. pylori este capabil sa determine numeroase probleme digestive, de la gastrita si ulcer pana la cancer gastric, intr-o proportie mult mai mica, arata Adelina Popescu, Medic Specialist Gastroenterologie la Clinica Digestmed.

Factorii de risc ai infectiei cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este raspandit prin consumul alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale. H. pylori determina modificari la nivelul stomacului si duodenului(prima parte a intestinului subtire).

Bacteria se cantoneaza la nivelul stratului de mucus protectiv care captuseste stomacul. Urmeaza eliberarea unor toxine si enzime si activarea sistemului imun. Impreuna, acesti factori produc in mod direct sau indirect leziuni asupra celulelor stomacului sau duodenului. Consecinta este aparitia inflamatiei cornice in peretii stomacului (gastrita) sau duodenului(duodenita). In urma acestor modificari, stomacul si duodenul sunt mai vulnerabile la aciditatea sucului gastric.

In tarile dezvoltate, infectia cu Helicobacter pylori este neobisnuita in copilarie, dar devine frecventa la adulti. In tarile in curs de dezvoltare, majoritatea copiilor se infecteaza inainte de 10 ani.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare?

Simptomele infectiei cu H. pylori

Majoritatea indivizilor cu gastrita cronica sau duodenita sunt asimptomatici. Insa, unii pot dezvolta ulcer gastric sau duodenal. Ulcerul determina o varietate de simptome, precum:

- Durere sau discomfort in etajul abdominal superior;
- Balonare;
- Satietate precoce;
- Lipsa apetitului;
- Greata; varsaturi;
- Scaune negre(melena);
- Fatigabilitate(ulcerele pot sangera determinand anemie)

Rar, gastrita cronica poate cauza anomalii la nivelul celulelor tesutului stomacului, conducand la anumite forme de cancer. Riscul de a dezvolta cancer creste la nivelul persoanelor la care infectia cu H. pylori apare la o varsta precoce.

Diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori

Exista multiple metode de diagnostic a infectiei cu Helicobacter pylori. Testele neinvazive sunt urmatoarele:

O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

- Teste de sange: pot detecta anticorpii specifici (proteine) pe care sistemul imun ii dezvolta ca raspuns la infectia cu Helicobacter pylori
- Testul respirator: se bea o solutie speciala ce contine o substanta care este degradata de bacteria H.pylori; produsii de degradare sunt detectati ulterior in respiratie
- Testul fecal: pune in evidenta proteine ale bacteriei Helicobacter pylori (antigen)

La pacientii care au indicatie de evaluare endoscopica (pacientii peste 45 de ani care prezinta simptome, cu anemie, cu scadere ponderala, care nu raspund la tratament) se pot efectua teste endoscopice- test rapid endoscopic, examen histopatologic si chiar cultura.

Cine ar trebui testat pentru Helicobacter pylori

Daca exista simptomatologia mai inainte descrisa si prezenta ulcerului in antecedente se recomanda testarea pentru aceasta bacteria. Desi infectia cu H. pylori este cea mai comuna cauza a ulcerelor gastro-duodenale, nu toti pacientii cu ulcer au aceasta bacteria. Anumite medicamente precum aspirina, ibuprofen, naproxen, indometacin etc, pot determina ulcer peptic.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

Foto homepage: Shutterstock

Citeste mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri