7 Decembrie 2016 publicat în Sanatate 1 share-uri

Medicul stomatolog spune ca ideal ar fi ca inainte cu trei luni de a ramane insarcinate viitoarele mamici sa trateze toate problemele stomatologice, iar in timpul sarcinii sa mearga trimestrial la medicul dentist pentru un detartraj si periaj profesional.

Interventiile stomatologice in timpul sarcinii

Desi multe gravide se tem de interventiile stomatologice in timpul sarcinii, trebuie stiut ca acestea se realizeaza cu anestezie, multe studii demonstrand ca anestezicele uzuale nu sunt daunatoare copilului. Majoritatea stomatologilor si a obstetricienilor recomanda amanarea tratamentelor stomatologice pana in trimestrul doi de sarcina, insa o durere foarte intensa, care descarca foarte multa adrenalina, precum si infectia dentara, mai ales abcesul dentar, sunt mult mai daunatoare sarcinii decat procedura stomatologica in sine. Asadar, este recomandat ca acestea sa fie inlaturate chiar si in trimestrul intai sau trei de sarcina.

Unele medicamente folosite in mod uzual in stomatologie si nu numai, sunt contraindicate in sarcina: aspirina, ibuprofen, corticosteroizi, unele antibiotice (doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol etc). In schimb, sunt permise antialgicele de tip paracetamol, apa de gura cu clorhexidina, pastele de dinti cu fluor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează

Desi exista studii care arata ca nivelul de iradiere al unei radiografii dentare este mai mic decat radiatia cosmica zilnica, iar pacientii sunt protejati cu sort cu plumb, este recomandat sa evitam radiografiile de orice fel pe tot parcursul sarcinii.

Pentru mamicile care in timpul tratamentului cu aparat dentar, raman insarcinate, tratamentul ortodontic continua in mod obisnuit, uneori acesta finalizandu-se in timpul sarcinii, alteori dupa nastere.

Sarcina este o perioad unic în via a unei femei, in care stare buna de sanatate orala in timpul sarcinii este importanta pentru starea generala de sanatate atat a mamei insarcinate si copilul ei. Asadar, viitoare mamici, nu ocoliti cabinetul stomatologic, pentru ca micutul care se va naste, sa va cunoasca nu doar cu un zambet fericit, ci si sanatos.

by doctor Mihaela Dan

www.ortoimplant.ro

Daca iti plac articolele noastre, aboneaza-te la Newsletterul Garbo.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri