30 Noiembrie 2016 publicat în Sanatate 11 share-uri

Indiferent de faptul ca unele persoane prefera periuta manuala, iar altele pe cea electrica, gasind avantaje si dezavantaje fiecareia dintre ele, medicul specialist ortodont este de parere ca cel mai important este sa reusim sa ne periem corect dintii.

Constientizand importanta unui zambet frumos atat pentru increderea in sine, dar si pentru imaginea in societate, tot mai multe persoane sunt interesate astazi de cele mai noi tehnici si dispozitive de ingrijire a sanatatii orale. Pe acest fond a crescut popularitatea periutelor de dinti electrice, utilizate astazi la scara larga de adulti si copii deopotriva.

Indiferent de faptul ca unele persoane prefera inca periuta manuala, iar altele pe cea electrica, gasind avantaje si dezavantaje fiecareia dintre ele, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, este de parere ca cel mai important ramane acela de a reusi sa ne periem corect dintii.

Periutele de dinti electrice si cele clasice pot fi la fel de eficiente in indepartarea placii bacteriene si a resturilor, atata vreme cat sunt utilizate corect.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Ghid pentru alegerea mobilierului interior

“In fapt, cel mai important la periajul dentar nu este tipul de periuta dentara folosit, ci regularitatea si perseverenta cu care urmarim rutina zilnica de igienizare dentara: periaj de cel putin doua ori pe zi, mai ales seara, inainte de culcare si folosirea atei dentare zilnic. Desigur ca exista unele diferente intre periuta de dinti electrica si cea clasica, insa acestea nu tin neaparat de eficienta lor, ci mai degraba de gradul de comoditate in folosire pe care il ofera”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Avantajele periutelor de dinti electrice

In cazul persoanelor care isi periaza dintii in mod regulat, folosind apa de gura si ata dentara, periutele de dinti manuale pot fi la fel de eficiente ca si cele mecanice. “Cu siguranta ca exista si situatii in care periutele de dinti electrice se pot dovedi mult mai utile decat cele manuale. In cazul persoanelor carora le este greu sa execute miscarile necesare pentru a curata toate suprafetele dintilor, cum ar fi pacientii cu artrita sau cei cu dizabilitati, periuta de dinti electrica poate fi foarte eficienta datorita miscarilor automate pe care le executa”, explica specialistul ortodont.

Si in cazul copiilor periutele de dinti electrice se pot dovedi a fi alegerea castigatoare, ele fiind mai atragatoare pentru cei mici: spre exemplu, manerul periutei poate lua forma unei masini de curse, a unei sirene sau a unui telefon mobil. Astfel, spalatul pe dinti - o mare provocare pentru orice parinte – poate deveni cu ajutorul periutei electrice distractiv pentru copiii de astazi, pasionati de gadgeturi.

“Periuta electrica poate asigura totodata o mai buna curatare a dintilor deoarece copii nu au o dexteritate foarte buna, astfel ca ea va suplini miscari pe care cei mici si nici macar adultii nu le pot realiza: pulsatie, oscilatie, rotatie la viteza mai mare. In plus, unele periute electrice au si timer incorporat, ceea ce ajuta sa periem exact timpul recomandat de medicul specialist”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Un alt avantaj al periutelor de dinti electrice este acela ca pot preveni ranirea gingiei in timpul perierii datorita unui senzor de presiune, care opreste functionarea periutei sau aprinde un led rosu de avertizare atunci cand presiunea asupra dintilor sau gingiilor este prea mare. “Desi la prima vedere ar parea putin probabil, multi pacienti care utilizeaza periuta manuala, in special barbati, folosesc o tehnica agresiva de curatare a dintilor, presiunea excesiva fiind daunatoare, deoarece retrage gingia si toceste smaltul dentar”, explica medicul ortodont.


Despre dezavantajele periutei electrice fata de cea manuala pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri