In general termenul de "rana pe col" sperie foarte multe femei. Acest raspuns psihic are in cele mai multe cazuri efecte pozitive in sensul ca determina pacienta sa vina la urmatoarele controale, sa urmeze tratamentul si totodata sa efectueze regulat controlul ginecologic de buna voie. Aceasta rana pe col reprezinta de fapt o inflamatie a unei zone din col sau a intregului col, avand la baza numeroase cauze.

Cum se procedeaza in cazul diagnosticului de rana pe col?

In functie de rezultatele testului Papanicolau se pot cere in continuare alte investigatii, incepand cu colposcopia (o analiza imagistica prin care se vede marit colul si se face si coloratie cu Lugol pentru o mai buna depistare a anomaliilor celulare si a extinderii acestora), se mai poate preleva tesut din col prin biopsie sau chiar chiuretaj al endocolului, in functie de suspiciunea patologica. De asemenea daca se considera a fi cazul se cere si testul pentru depistarea infectiei cu HPV (virusul Papilloma).

Cum se trateaza rana pe col?

Se trateaza in functie de cauze. Daca este vorba despre o infectie depistata in faza acuta se trateaza infectia si in urma vindecarii acesteia se poate remite si rana de col. Atentie: sunt infectii care fac parte din BTS, deci va trebui tratat si partenerul, cum ar fi: candida, condiloame genitale, tricomonazele, gonoree etc. Aceeasi prodedura se practica si incazul infectiilor cronice (cervicitelor si vaginitelor vechi sau frecvente). Este posibil ca in urma vindecarii infectiei sa nu fie vindecatat total si rana de col. De aceea se indica efectuarea unor noi teste pentru depistarea ranii pe col la 2 luni dupa terminarea tratamentului infectiilor de mai sus. Daca rana, indiferent ca i-au scazut dimensiunile, persista, se instaureaza tratament chirurgical pentru eliminarea ranii. Tratamentul medicamentos se face cu ovule locale destinate vindecarii infectiei si daca este cazul se recomanda si trtamentul sistemic (pe cale orala) care este un pic mai agresiv, interesand si restul organismului ci nu doar organele genitale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani? Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine!

Tratamentul chirurgical: atitudinea interventiei chirurgicale se ia in functie de patologie, de cauzele si caracterisiticele ranii de col precum si in functie de alte variabile ale pacientei. De asemenea inaintea inceperii tratamentului chirurgical medicul se asigura ca pacienta nu are o anexita (inflamatia anexelor), o parametrita (inflamatia tendoanelor de suspensie a uterului), o inflamatie acuta a colului sau chiar o inflamatie vaginala. De asemenea interventia chirurgicala se va face imediat in primele zile de la terminarea sangerarilor menstruale pentru a avea timp colul sa se vindece complet si sa se reepitelizeze pna la umratoarea menstruatie cand femeia este mai sensibila si riscul de infectare este mult mai mare. Dupa interventia chirurgicala se da tratament antiinfectios si de asemenea se pot da si ovule cicatrizante care sa grabeasca reepitezilarea colului.

Cele mai încurajatoare citate despre succes Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine! Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri