In general termenul de "rana pe col" sperie foarte multe femei. Acest raspuns psihic are in cele mai multe cazuri efecte pozitive in sensul ca determina pacienta sa vina la urmatoarele controale, sa urmeze tratamentul si totodata sa efectueze regulat controlul ginecologic de buna voie. Aceasta rana pe col reprezinta de fapt o inflamatie a unei zone din col sau a intregului col, avand la baza numeroase cauze.

Efectele negative apar atunci cand acest stres devine exagerat iar respectiva femeie devine irascibila, depresiva si cauta cu disperare informatii mai ales pe net, ajungand sa aiba o imagine prea complexa a acestei patologii si in final sa ceara analize necorespunzatoare sau chiar sa urmeze tratamente naturiste nerecomandate de medic, dar gasite pe forum-uri sau cumparate la sfatul vreunei prietene.

De aceea am sa vorbesc despre rana pe col in termeni cat mai accesibili, astfel incat sa fiu concisa si pe intelesul tuturor, insa fara a omite informatiile importante.

Ce este colul?

Colul este ca un inel sau un “gat” care face legatura intre uter si vagin. Este un segment fizio-anatomic separat, in sensul ca are tesuturi, roluri, secretii si patologii diferite de cele vaginale sau uterine. De aceea colul este tratat separat de restul organelor genitale. Tesutul epitelial care acopera endocolul (partea interioara a canalului) are capacitatea de a secreta un mucus special ce formeaza un dop la acest nivel ce impiedica de exemplu transmiterea infectiilor vaginale in uter sau daca este foarte gros (de obicei sub influenta anticonceptionalelor) poate impiedica migrarea spermiilor in uter sau din contra, poate accelera migrarea, are rol de bariera impotriva infectiilor in sarcina, rol de favorizare a secretiilor unor hormoni prin stimularea colului in timpul actului sexual etc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând

Ce inseamna o rana pe col?

Acest termen de “rana pe col” este unul foarte general, putand descrie patologii acute, trecatoare, pana la cele cronice sau chiar canceroase. Tocmai de aceea atunci cand o pacienta aude ca are rana pe col trebuie sa inteleaga ca patologia ei poate fi una total diferita decat a auzit la prietene sau a citit pe forum-uri si este indicat sa urmeze intocmai sfaturile medicului ginecolog.

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru rana pe col?

Aceasta rana pe col reprezinta de fapt o inflamatie a unei zone din col sau a intregului col, avand la baza numeroase cauze. Aceasta inflamatie poate fi acuta, determinata de exemplu de factori mecanici (contactul sexual mai violent sau cu prezervative la care femeia este sensibila) sau de factori infectiosi care au afectat mai intai vaginul (vaginite) si s-au extins si la nivelul colului (cervicite) determinand o inflamatie cervico-vaginala (colpita). Nu sunt excluse nici infectiile cronice care pot fi atat bacteriene sau micotice (candida) sau chiar parazitare dar si virale (HPV) sau de natura degenerativa (precanceroase sau canceroase) pri cele postcicatriciale (de ezemplu in urma unor inteventii pe col, avorturi etc).

Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri