1 Noiembrie 2016 publicat în Sanatate 12 share-uri

Fie ca sunt in faza incipenta sau cauzeaza dureri, cariile reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti.

Comunicat de presa

Perierea corecta a dintilor reprezinta o provocare atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cu cat copilul este mai mic, este cu atat mai greu sa fie obisnuit cu o igiena orala riguroasa. Neplacerile cauzate de folosirea periutei de dinti aduc cu sine refuzul igienizarii orale. Atunci cand periajul dintilor nu face parte din rutina zilnica a copiilor, cariile dentare nu intarzie sa apara. Fie ca sunt in faza incipenta sau cauzeaza dureri, cariile reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti.

Cariile apar cel mai frecvent pe suprafata molarilor (masele) si a premolarilor deoarece acestia prezinta santuri si fosete care au rolul de a marunti alimentele. Caria este un proces distructiv al smaltului cauzat de un periaj dentar incorect sau incomplet care determina acumulari de placa bacteriana si resturi alimentare pe suprafetele dentare cu un efect de actiune acida asupra smaltului. Daca nu este prevenita sau interceptata in faza initiala, caria evolueaza cu distructie coronara si afectarea nervului, ducand la complicatii precum inflamarea si infectarea pulpei dintelui.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează

Pentru rezolvarea acestei probleme foarte des intalnite mai ales in randul copiilor, medicii de la Circo Dentistry Center recomanda sigilarea dentara - o metoda simpla si eficienta in prevenirea formarii cariilor. Sigilarea dentara este reprezentata de protejarea santurilor si fosetelor cu un sigilant imbogatit cu particule de fluor, scazand riscul de aparitie a cariilor cu pana la 80%. Metoda este recomandata pentru dintii definitivi, in perioada 6-15 ani, dar si pentru dintii temporari. Sigilarile se fac imediat dupa eruptia completa a dintilor. Pentru a-i atrage pe micuti, sigilarile se pot face utilizand un sigilant colorat.

“Procedeul e simplu si nu implica folosirea instrumentului rotativ (freza dentara), decat in anumite cazuri, scazand astfel starea de anxietate a copilului. Sigilantul este aplicat dupa periajul profesional al dintelui si poate fi de diferite culori, ceea ce il face atractiv pentru micutii pacienti.” a declarat dr. Silvia Covrig, medic dentist specializat in pedodontie, Circo Dentistry Center.

Dieta si obiceiurile de igienizare insusite de copil determina rezistenta sigilarii. Este necesar ca dupa acest procedeu parintii sa-si insoteasca copiii la cabinetul stomatologic la un interval de 6 luni, pentru verificarea sigilarilor sau inlocuirea acestora daca este nevoie.

“Trebuie retinut faptul ca o sigilare nu inlocuieste periajul dentar, ci favorizeaza autocuratarea prin eliminarea zonelor care retin resturile alimentare. Sigilarea impreuna cu aplicarea in cabinet de geluri pe baza de fluor previne formarea cariilor si aparitia durerilor dentare cauzate de acestea. Mai mult, experienta ne-a aratat ca acest procedeu scade riscul de aparitie a cariilor cu pana la 80%” a mai adaugat dr. Silvia Covrig.

Foto: Unsplash.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri