Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei la un nivel minim. Reamintim ca virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Comunicat de presa Ministerul Sanatatii

In data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea existentei unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetatean roman in afara tarii.

Este vorba despre un baiat in varsta de 10 ani, care locuieste impreuna cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani. Copilul a sosit in Romania in data de 12 iulie in vizita la rude. O zi mai tarziu a manifestat urmatoarele simptome: febra, eruptii pe piele si mialgii. Simptomele au disparut in termen de 24 de ore.

Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes din Bucuresti. Date fiind simptomele si faptul ca locuieste intr-o zona cu transmitere activa a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost facute toate recomandarile specifice in acest caz.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezenta virusului Zika.

Directia de Sanatate Publica Ilfov a trimis o informare catre Primaria localitatii unde se situeaza familia baiatului si catre Consiliul Judetean, insotita de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti tantari.

Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei la un nivel minim. Reamintim ca virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Reluam, de asemenea, recomandarile pentru cetatenii romani care calatoresc in zone cu transmitere activa a virusului Zika:

Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

a) Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:
- Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).
- Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.
- Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
· Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.
· Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Foto int: Tantari aedes aegypti / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri