12:05, 5 Mai 2016 publicat în Sanatate 23 share-uri

Medicul specialist ne explica metodele prin care pot fi tratate probleme precum dintii permanenti care au crescut stramb la copil.

Un material scris in exclusivitate pentru Garbo de dr Mihaela Dan, specialist ortodontie

____________________________________

Citeste si:
Bebelușii pot face carii?
Bebelușii pot face carii?

Cresterea copiilor este o perioada plina atat cu bucurii, dar si cu provocari. Aproape orice problema in dezvoltarea celor mici este perceputa ca fiindun semnal de alarma de catre parinti, care devin cu ingrijorati in ceea ce priveste sanatatea si bunastarea copilului lor. Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care parintii o pun este "De ce ies stramb dintii copilului meu?", iar raspunsul potrivit poate fi primit in urma unei vizite la medicul ortodont.

In continuare, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie Orto-Implant Expert, explica metodele prin care pot fi tratate probleme precum dintii permanenti care au crescut stramb la copil sau maxilar sau mandibula cu o pozitie neobisnuita.

Citeste si:
5 aspecte importante pe care trebuie să le știi despre aparatele...
5 aspecte importante pe care...

Extractia dintilor de lapte

Ca si dintii de lapte, de obicei, primii incisivi care ies, in jurul varstei de 7 ani, sunt cei inferiori. In cazurile in care acestia isi fac aparitia in spatele dintilor de lapte si sunt strambi, dar au suficient loc pe arcada, de cele mai multe ori limba ii impinge catre locul lor si ii aliniaza, dupa ce se realizeaza extractia dintilor de lapte, cu anestezie, in cabinetul stomatologic. In cazurile in care maxilarul este prea mic, incisivii strambi nu vor avea nici o sansa de a se alinia singuri, iar urmatorii dinti permanenti care vor erupe vor agrava situatia deoarece sunt mai mari decat dintii de lapte, iar inghesuirea va deveni din ce in ce mai mare.

Purtarea aparatului dentar

Incisivii superiori pot iesi si ei stramb. Rareori se aliniaza de la sine, de cele mai multe ori fiind necesara purtarea unui aparat dentar. Acesta este indicat si in situatia in care ies drepti, dar mult mai in fata decat cei inferiori sau, dimpotriva, in spatele lor. Acest tip de muscatura, numita ocluzie inversa, este extrem de daunatoare si mult mai greu de corectat la varste mai mari.

Unii dintre parinti considera ca este necesar sa extraga inca un dinte de lapte vecin incisivului iesit stramb, pentru a-i face loc. Acest lucru este gresit, deoarece dintele de lapte respectiv pastreaza, macar partial, spatiul pentru dintele permanent care il va inlocui, iar daca un alt dinte ii va ocupa locul, acesta fie se va bloca in os, fie va iesi mult mai greu, foarte stramb.

Foto int: stockyimages / Shutterstock.com


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri