Sezonul rece da unda verde circulatiei racelilor comune si gripei. Exista peste 200 de virusuri care pot provoca raceala comuna sau guturaiul, iar simptomele cele mai frecvente includ congestia nazala stranutul si durerile de gat. O modalitate de a tine virusurile la distanta sau de a minimaliza efectele lor consta in intarirea sistemului imunitar. Cata vreme nu exista un superaliment care sa faca acest lucru, o dieta sanatoasa si diversa este cel mai bun instrument pe care il avem la indemana. Exista insa cateva alimente mai neobisnuite care te ajuta sa iti mentii sistemul imun la capacitate optima de functionare:
1. Ghimbir
Acesta este folosit de mii de ani in medicina Ayurvedica, China si Japonia. Ceaiul de ghimbir este de un real folos in primele stadii ale unei raceli, atunci cand febra inca nu a aparut. Ghimbirul ajuta digestia, are efect antiinflamator si antiviral (este foarte eficient impotriva virusului sincitial respirator), iar combinatia cu miere (antivirala, antibacteriana, antiiinflamatorie) si lamaie (vitamina C, bioflavonoide, efect antiseptic, sursa de calciu si magneziu) formeaza un remediu multipotent. In plus, un ceai cald de ghimbir, cu miere si lamaie ajuta la eliminarea mult mai facila a mucusului, usureaza starea de disconfort si greata.
5 Antibiotice NATURALE din bucătăria ta

2. Ciuperci
Ciupercile sunt bogate in vitamine din complexul B, seleniu si antioxidanti, ajuta la functionarea optima a sistemului imun si prezinta efecte antivirale. Nivelul redus de seleniu din organism a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta simptome gripale. Daca tot suntem in plin sezon, include-le in dieta pentru a tine raceala si gripa la distanta. Consuma-le sotate la tigaie (poti adauga si usturoi, pentru un plus de efect antiviral) sau include-le intr-o omleta, alaturi de branza de capra si verdeturi proaspete.
3. Sardine
Pestele gras este bogat in acizi grasi omega-3, despre care cercetatorii au stabilit ca reduc riscul de aparitie a bolilor cardiace si au efect antiinflamator. In plus, imbunatatesc functia sistemului imun iar sardinele, in mod special, contin o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3 decat aceeasi cantitate de ton sau somon. In plus, au relativ putine calorii si sunt bogate in proteine, calciu si vitamina D, necesare unei stari optime de sanatate.
Sănătate și imunitate pentru întreaga familie

Foto int: mama_mia / Shutterstock
Sănătos la pieptul mamei
Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri la care pandemia îi expune pe copii și părinți
Sondaj: Peste jumătate dintre persoanele cu diabet declară că le este greu sau foarte greu să vorbească cu cei apropiați despre hipoglicemie
Studiu: Cum a fost afectată viața profesională și personală a femeilor în timpul pandemiei