8 Iulie 2015 publicat în Sanatate 18 share-uri

O tanara de 30 de ani, care la inceputul anului a fost diagnosticata cu cancer de col uterin, a nascut vineri, 3 iulie, un copil perfect sanatos. Totul a fost posibil dupa ce medicul Prof Univ. Dr. Petre Bratila a operat-o de cancer de col uterin printr-o metoda conservatoare, care i-a pasatrat uterul si i-a dat sansa sa isi duca sarcina la termen. Cazul ei devine astfel o premiera pentru tara noastra si al doilea caz de acest gen din lume.

Comunicat de presa

Diana Roman a dat nastere unei fetite sanatoase, la Spitalul Baneasa, sub supravegherea aceluiasi medic care a tratat-o de cancer de col uterin, fara a-i rapi sansa de a-si duce sarcina la bun sfarsit, Prof. Dr. Petre Bratila. Fetita s-a nascut la 36 de saptamani si a avut o greutate de 2.550 grame.

„Nu pot spune prin cuvinte cat de fericita sunt. Am incercat timp de 5 ani sa fiu mama si in sfarsit s-a intamplat. Pot spune ca ne-am salvat reciproc, eu, pe ea si ea, pe mine. Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe pamant. O vom boteza Efremia Andra, dupa sfantul la care ne-am rugat sa vina pe lume sanatoasa”, a declarat Diana Roman, dupa nastere.

„Pacienta a pus mai presus decat orice aceasta sarcina si a nascut o fetita perfect sanatoasa, ca toti copiii normali. Cazul Dianei Roman devine primul din Romania si al doilea din lume, dupa Japonia, doar acolo a mai existat un caz de acest gen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

„Este un copil sanatos, asa cum ar trebui sa fie, si care isi incepe viata de la linia de start, nu din spatele ei”, a declarat si Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrica-ginecologie, care a facut parte din echipa operatorie.

Gravida cu cancer a fost operata si asistata la nastere pro bono

Diana Roman a aflat ca este bolnava de cancer de col uterin dupa ce a ramas insarcinata, la inceputul anului. Desi medicul curant i-a recomandat sa renunte la sarcina si sa faca o histerectomie, o operatie de indepartare a cancerului de col uterin - optiune care i-ar fi oferit cea mai buna sansa de tratament a cancerului - femeia a ales sa lupte pentru sarcina ei. In mod normal, in cazul unei femei bolnave de cancer de col uterin se recomanda eliminarea completa a aparatului reproducator, ratand sansa de a mai avea copii.

Intelegand cat de importanta este sarcina pentru ea, medicul ginecolog din Iasi i l-a recomandat pe Conf. Univ Petre Braila, unul dintre putinii medici din lume care are experienta in astfel de cazuri. „Mergeti cu incredere la domnul doctor Petre Bratila”, i-a recomandat atunci medicul ei curant. Profesorul Bratila a decis sa o opereze pro bono, alegand tratamentul conservator al cancerului de col uterin si salvandu-i atat uterul, cat si copilul din pantec. Operatia salvatoare a avut loc atunci la Spitalul Euroclinic.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci

„Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase. Interventia a constat in doi timpi: in prima faza, s-a intervenit minim-invaziv, laparoscopic, si au fost verificati ganglionii. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat in timpul operatiei, ne-a confirmat ca tumora nu s-a extins la acest nivel. Astfel, am putut continua cu timpul doi al operatiei, cand am indepartat pe cale vaginala partea superioara a vaginului si a colul uterin care continea tumora, lasand uterul, si, deci sarcina, pe loc. In final, uterul a fost reconectat cu vaginul si s-a efectuat un cerclaj – o sutura circulara - care sa permita ducerea cu succes a sarcinii la termen”, declara Dr. Bratila, acum 7 luni, la iesirea din sala de operatii.

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Foto: mama, nou-nascut @ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri