27 Octombrie 2014 publicat în Sanatate 2 share-uri

Statisticile si-au spus cuvantul: bolile care au un impact mai mic sau mai mare asupra fertilitatii constituie o problema complexa. In general, cauzele infertilitatii de cuplu sunt, in proportie de 35%, legate de afectiunile femeilor, 35% de afectiunile barbatilor, 20% de afectiuni ale ambilor parteneri, iar in 10% din cazuri cauza ramane neelucidata.

Infertilitatea masculina si bolile autoimune

Factorii care determina infertilitatea masculina sunt la fel de numerosi si complecsi ca in cazul femeilor, iar bolile autoimune nu lipsesc nici ele de pe aceasta lista. "Acestea afecteaza capacitatea de reproducere masculina prin aparitia in lichidul seminal a anticorpilor care ataca spermatozoizii. Astfel, spermatozoizii isi pot modifica motilitatea, structura, functiile sau provoca blocaje, efecte ce impiedica drastic procesul de concepere a unui copil."-- sustine dr. Dorina Codreanu, medic primar Obstetrica - Ginecologie cu supraspecializare FIV in cadrul Gynera Fertility Center.

Atunci cand sunt inca in stadii incipiente, bolile autoimune pot fi greu de identificat atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Procedura de depistare a acestora implica de cele mai multe ori, pe langa testele de sange si o colaborare intre ginecolog si alti specialisti (endocrinolog, reumatolog, specialist in imunologie). Majoritatea deficientelor imunitare nu pot fi vindecate in totalitate, astfel ca in cele mai multe cazuri este nevoie de terapie medicamentoasa pentru a stabiliza simptomele. Netratate pe termen lung, aceste afectiuni pot duce la infertilitate, iar in acest caz singura solutie pentru o sarcina ramane fertilizarea in vitro.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Pentru a fi la curent cu noutatile, accesati www.gynera.ro si www.facebook.com/Gynerafertilitycenter.

Foto: ovul - shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri