Sunt multe femei care prezinta o menstruatie neregulata ce ascunde diverse cauze. La fetite neregularitatea menstruatiei nu este neaparat un semn ingrijorator, insa la femeile de peste 20 de ani deja aceasta problema ar trebui sa dispara. O cauza ce deregleaza ciclul menstrual o reprezinta insuficienta ovariana prematura.

In conditiile unei insuficiente ovariene premature, foliculii se matureaza incomplet si mult mai lent. Este evident ca ei nu vor mai secreta o cantitate suficienta de estrogeni care sa “anunte” hipofiza sa inceteze secretia de FSH. In continuare vor fi stimulati si alti foliculi sa se matureze, numarul acestora creste si in final nu se va produce ovulatia in timp util, ci abia atunci cand toti acesti foliculi vor secreta suficienti estrogeni incat sa “anunte” hipofiza sa inceteze secretia de FSH si sa inceapa secretia de LH care va stimula ovulatia in cazul in care unul dintrre toti acesti foliculi a ajuns la maturitate. Astfel femeia va avea menstruatie, insa aceasta este spontana, neregulata si anormala ca flux.

Ca si factori de risc putem enumera:

* antecedentele familiale- s-a observat ca in familiile in care mama ori bunica a suferit de menopauza prematura (sau insificienta ovariana prematura, sunt sinonime) incidenta ca fata sa prezinte si ea aceasta afectiune este mult mai mare;

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

* varsta: cu cat femeia inainteaza in varsta, cu atat riscul este mai mare, spre exemplu la 20 de ani incidenta este 1 la 1000 de femei, la 35 de ani este 1 la 250 de femei, iar la 40 de ani incidenta creste la 1 la 100 de femei;

* o alta cauza o reprezinta orice afectiune la nivelul hipofizei care ii scade secretia unor hormoni, cum ar fi LH.

Evolutia si complicatiile insuficientei ovariane premature

Datorita faptului ca ovulatia se produce tot mai rar aceste femei pot ajunge la infertilitate. Cu toate ca exista posibilitatea ca ele sa ramana insarcinate, totusi probabilitatea unei sarcini este foarte mica. Atentie insa la sarcinile nedorite, faptul ca o femeie ce prezinta aceasta afectiune ramane greu insarcinata nu inseamna ca sarcina nu se poate produce si ar putea “pica” intr-un moment total nepotrivit.

Datorita riscurilor pe care aceasta afectiune le presupune si modificarilor de ritm sexual aceste femei cad des prada depresiei si anxietatii.

De multe ori insuficineta ovariana prematura se asociaza ori creste posibilitatea de aparitie a unei insuficiente suprarenaliene, mai exact boala Addison.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri