Sunt multe femei care prezinta o menstruatie neregulata ce ascunde diverse cauze. La fetite neregularitatea menstruatiei nu este neaparat un semn ingrijorator, insa la femeile de peste 20 de ani deja aceasta problema ar trebui sa dispara. O cauza ce deregleaza ciclul menstrual o reprezinta insuficienta ovariana prematura.

Pentru ca estrogenii sunt hormoni ce contribuie la mentinerea structurii osoase, o alta complicatie a acestei afectiuni o reprezinta osteoporoza.

Cum punem diagnosticul?

In primul rand medicul va sta de vorba cu pacienta si ii va pune intrebari cu privire la simptomele pe care le prezinta, la caracteristicile menstruatiei si terapiilor urmate.

Mai apoi medicul va efectua si examenul fizic al regiunii pelvine si va cere teste ce au un rol esential in stabilirea diagnosticului.

Iata care sunt aceste teste:

In primul rand se va face testul de sarcina pentru a se vedea daca tulburarile menstruale (doar in cazurile recent instalate) nu se datoreaza unei sarcini.

Testul cu FSH (hormonul foliculostimulant)- in aceasta afectiune nivelul de FSH in sange este crescut.

Testul cu estradiol: estradiolul este scazut la femeile cu insuficienta ovariana prematura.

Testul cu LH: la femeile cu aceasta afectiune nivelul de LH este scazut.

Datorita incidentei familiale crescute, au fost demarate studii ce au demonstrat implicarea genetica in producerea acestei afectiuni. Astfel ca un alt test este cariotipul, un test ce exmineaza toti cei 46 de cromozomi. Unele femei cu insuficienta ovariana prematura pot avea un singur cromozom X si nu doi, cum este normal, sau pot avea alte anomalii cromozomiale.

Cum ne tratam?

Tratamentul insuficientei ovariane premature este in general unul hormonal. De obicei se asociaza cu suplimente de calciu si vitamina D.

Tratamentul cu estrogeni se face pentru a optimiza nivelul estrogenilor in sange astfel incat hipofiza sa functioneze normal iar foliculii ovarieni sa fie suficient stimulati. De asemenea nivelul normal al estrogenilor previne riscul aparitiei osteoporozei.

Un articol de Iulia D.

Sursa: Healthy.ro.

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

5 motive care te lenevesc

Viitorul tratament al cancerului: terapia genica

Ganglionii limfatici mariti


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri