STUDIU NATIONAL: 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat!

12:05, 23 Mai 2014 publicat în Sanatate4 share-uri

Prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200, arata rezultatele finale ale Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Comunicat de presa

Rezultatele sunt prezentate in premiera cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, desfasurat la Sibiu, in perioada 21-24 mai 2014.

Citeste si:
Cum se transformă corpul în timpul postului?
Cum se transformă corpul în...

Cifrele arata ca in topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se afla Sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79%. Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est (12,38%), urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) si Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arata ca regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii.

Dintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja in evidenta medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidentiaza o rata de depistare superioara fața de cea raportata in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arata ca exista peste trei milioane de romani cu prediabet, ceea ce inseamna o prevalenta de 18,4%.

“Asa cum ne asteptam in momentul in care am demarat acest amplu studiu national, numarul romanilor cu diabet zaharat este mult mai mare decat cel al persoanelor existente in evidentele medicilor diabetologi. Datele finale ale studiului PREDATORR indica o prevalenta crescuta a diabetului zaharat si a prediabetului, cu o valoare dubla fata de estimarile anterioare. De asemenea, prevalenta supraponderii si a obezitatii este cu mult peste estimarile anterioare, fapt care explica partial prevalenta crescuta a diabetului si a prediabetului. In acest context se impun, de urgenta, masuri de implementare a Programelor nationale de preventie a patologiei metabolico-nutritionale in populația generala a Romaniei”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Citeste si:
6 motive sănătoase pentru a bea cafea
6 motive sănătoase pentru a...

Rezultatele finale ale studiului epdemiologic PREDATORR mai arata ca peste 80% din populatia adulta a Romaniei cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani prezinta anomalii ale lipidelor sanguine, in timp ce peste 2,6 milioane de romani, cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin cresterea nivelului de acid uric in sange).


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri