27 Mai 2014 publicat în Sanatate 20 share-uri

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa!

Asociatia Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) si in parteneriat cu APAA (Asociatia Persoanelor cu Afectiuni Autoimune din Romania), au lansat de Ziua Internationala a luptei impotriva bolilor inflamatorii intestinale campania de educare si informare “Alege sa fii tu invingatorul!”.

Campania de educare si informare "Alege sa fii tu invingatorul!"

Astfel, in perioada 19-21 mai 2014, bucurestenii au fost invitati sa viziteze Colonul Gigantic amplasat in parcul Unirii, pentru a afla informatii relevante despre factorii care afecteaza functionarea corecta a acestei parti a organismului. De asemenea, in cele mai importante piete si parcuri din Capitala, oameni purtand masti si papusi gigantice au atras atentia asupra problemelor cu care se confrunta pacientii care sufera de boli inflamatorii intestinale si vor imparti materiale educationale. Campania a fpst organizata in parteneriat cu AbbVie si sponsorizata de ColonHelp, MSD si Egis.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in Registrele Nationale. Aproximativ 3 milioane de persoane sufera de BII in Europa.

Despre bolile inflamatorii intestinale (BII)

BII se caracterizeaza prin diaree cronica, scaune cu sange, mucus si puroi (intre 3-4 si peste 20/zi), aparute atat ziua cat si noaptea, dureri abdominale, febra, disparitia apetitului, scadere in greutate. Orice persoana care dezvolta aceste simptome o perioada mai lunga de 4 saptamani trebuie sa se prezinte de urgenta la medic”, a declarat Conf. Dr. Liana Gheorghe, Presedinte executiv al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa.

Desi bolile inflamatorii intestinale pot aparea la orice varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. “Bolile inflamatorii intestinale nu sunt cauzate de un singur agent patogen, ci rezulta din interactiunea complexa dintre predispozitia genetica a individului si factori din mediu, indeosebi din dieta. Am remarcat o crestere de circa 8-10 ori a acestor afectiuni in ultimul deceniu, in special la copii, adolescenti si adulti tineri, ca urmare a modificarii stilului de viata”, a adaugat Conf. Dr. Liana Gheorghe.

Foto int: Anatomie intestine, Shutterstock

Foto homepage: Durere abdominala, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri