28 Octombrie 2013 publicat în Sanatate 3 share-uri

La nivel european se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune tacuta, iar in Romania se estimeaza ca aproximativ 200.000 de oameni au fibrilatie atriala.

Comunicat de presa

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Neurologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Primariei Sectorului 3, lanseaza campania „Spune ce ai pe inima”, primul demers de evaluare a riscului cardiovascular si informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale, cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac si unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.

La nivel european se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune tacuta, iar in Romania se estimeaza ca aproximativ 200.000 de oameni au fibrilatie atriala. De aceea, campania isi propune sa atraga atentia asupra riscurilor la care sunt supuse persoanele nediagnosticate si netratate – accidente vasculare cerebrale, de cele mai multe ori cu urmari tragice pentru tot restul vietii.

Astfel, in perioada 25 octombrie – 03 noiembrie 2013, in Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (Parcul IOR - Titan) din Bucuresti va fi amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale, unde oamenii vor beneficia si de evaluari gratuite a riscului cardiovascular.

„Multi dintre pacientii cu fibrilatie atriala nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala sa fie de cele mai multe ori ignorata. Studiile arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc crescut al pacientilor de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica in Romania”, a declarat Vasile Barbu, Presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Cercetarile recente arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.

Accidentele vasculare cerebrale produse pe fondul fibrilatiei atriale implica nu doar costuri directe si indirecte foarte mari pentru sistemul de sanatate (din cauza numarului de zile de spitalizare si recuperarea ulterioara), dar are si urmari traumatizante pentru pacient si familia acestuia, care de multe ori devine o persoana dependenta de cei din jur. In plus, spitalizarea unui pacient cu AVC pe fond de FA este cu aproximativ 30% mai scumpa decat a unui pacient cu AVC fara FA.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri