4 Condimente/plante medicinale de la scortisoara pana la echinaceea!
In caz de afectiuni ale ficatului, nu uitati sa adaugati in paine seminte rasnite de armurariu, galbenele, anghinare sau sofran.
5 Seminte si samburi: seminte de in, seminte de susan, samburi de floarea soarelui, samburi de dovleac.
Contin toate vitaminele liposolubile, antioxidanti, enzime, acizi grasi esentiali, proteine si minerale.
6 Daca in paine adaugam mar ras sau branza de vaci, obtinem placinta sanatoasa cu mar/branza.
Aceasta reteta este ideala in regimurile fara sare, in regimurile de slabit, in regimurile pentru sanatate!
Unde drojdie nu e… paine e!
1 Zeama de vita-de-vie
In loc de drojdie, se face o zeama obtinuta prin fermentarea frunzelor de vita de vie.
Se rup bucatele 15-20 de frunze de vie, se acopera cu o jumatate de litru de apa calduta si se adauga o lingurita de zahar. Se lasa la soare amestecul, acoperit cu o panza, pana incepe sa fermenteze. Se strecoara lichidul si se foloseste la framantarea unei paini din 1 kg de faina.
Painea se poate pune si pe frunze de varza proaspata, pentru a avea un gust mai bun.
2 Maia
La 1 kg faina alba se adauga 300 g malai, 4 linguri ulei cald, sare, o lingurita de zahar si apa calda cata este necesara pentru a obtine un amestec potrivit de tare. Din acest aluat se fac 20 de turtite care se usuca la soare si se depoziteaza in loc uscat. Pentru a face paine, la 1 kg de faina de grau se foloseste 1 turtita de maia din grau si malai, dizolvata in apa calda.
3 Zeama de poame uscate
Se pun la inmuiat poame uscate - stafide, prune, mere, pere - in 500 ml apa calda. Se tine vasul la loc caldut, 1-2 zile, apoi se scurge apa si cu ea se framanta aluatul.
Foto@Shutterstock.com

Singurătatea doare! Tu o poți vindeca! Campanie pentru susținerea nevoilor urgente ale vârstnicilor din România
”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună