12:10, 16 Octombrie 2012 publicat în Sanatate223 share-uri

Exista o serie de analize care se recomanda a fi efectuate de catre toate femeile, dupa o anumita varsta, in scopul preventiei anumitor boli care sunt frecvente in populatia feminina.

5.Profilul lipidic

De la varsta de 20 de ani, este bine sa se inceapa urmarirea profilului lipidic la fiecare 5 ani (cel mult), daca valorile sunt normale.

Aceste analize includ masurarea valorilor colesterolului total, a trigliceridelor, a colesterolului „bun”-HDL si a celui „rau”-LDL. HDL-colesterol ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, la un nivel de peste 50 mg/dl. LDL-colesterolul trebuie sa fie sub valoarea de 130 mg/dl pentru acelasi deziderat!

Citeste si:
Tipuri de cancer de sân
Tipuri de cancer de sân

Profilul lipidic trebuie urmarit indiferent de greutatea persoanei in cauza, intrucat pot exista persoane foarte slabe care sa aiba valori crescute ale colesterolului total, fara macar sa banuiasca!

Femeile care au factori de risc pentru bolile cardiovasculare precum:

Citeste si:
Osteoporoza, boala tăcută a cifrelor mari în România
Osteoporoza, boala tăcută a...
  • fumatul
  • rude cu boli cardiovasculare
  • hipertensiune arteriala
  • valori anormale in profilul lipidic/supraponderalitate

au indicatie pentru o alta analiza: PCR-proteina C reactiva, care poate semnala existenta unei stari inflamatorii la nivelul vaselor de sange, asa cum se intampla in cazul aterosclerozei.

6. Tensiunea arteriala

Determinarea valorii tensiunii arteriale este foarte usor de evaluat, in cabinetul medicului de familie. Se recomanda determinarea valorilor tensionale cel putin de doua ori pe an, cu un aparat clasic de masurare.

Tensiunea arteriala optima este mai mica de 120/80. Valori normale pentru tensiunea arteriala pot fi considerate pana la 130/85.

In cazul unor valori tensionale situate la limita, un regim de viata sanatos bazat pe o dieta saraca/lipsita de grasimi animale, renuntarea la fumat, activitate fizica, poate sa readuca valorile tensiunii arteriale la normal.

7. Hemoleucograma completa

Hemoleucograma completa este o analiza a sangelui care permite verificarea activitatii maduvei hematogene (maduva de la nivelul oaselor lungi, care formeaza celulele sangvine) si a sistemului imunitar. Hemoleucograma masoara:

  • Numarul de globule rosii, hemoglobina, hematocritul
  • Numarul de globule albe (leucocite)
  • Numarul de trombocite

Aceasta analiza poate diagnostica numeroase afectiuni precum: anemii, hemoragii (oculte), leucemii, mielom multiplu, infectii, inflamatii, malnutritie, boli autoimune, tulburari de coagulare. Hemoleucograma este o analiza recomandata anual.

sursa foto:shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri