26 Noiembrie 2019 publicat în Psihologie 63 share-uri

Dragostea nu este suficienta daca vii din urma cu traume grave...

A venit plangand la tine sa faceti ceva sa se salveze. A vorbit cu un avocat pentru problema penala, iar cu tine a lucrat la problemele lui. Nu vreau sa descriu tot travaliul prin care a trecut el. Insa a inteles de unde ii provin traumele. De la tatal lui alcoolic, de la mama lui care nu i-a oferit dragoste pentru ca nu avea timp si chef din cauza sotului. A incercat si el sa isi refaca relatiile cu ei, insa pana acum, nu a avut succesul meu. Dar sunt convinsa ca daca va continua cu tine, va reusi si el. Important este ca nu a mai consumat alcool deloc. Nu a mai fost la jocuri de noroc, a invatat si si-a luat un examen important si a fost acceptat la o firma mare. Asa au inceput si pentru el revelatiile.

Cand a trecut indeajuns de mult timp de abstinenta, am hotarat sa ne mutam impreuna. Invatase de la tine bunele maniere in cuplu. A inteles ca trebuie sa fie atent si la nevoile mele, ca trebuie sa contribuie la treburile casnice. Asa ca mutatul impreuna a fost de bun augur. Mai avea crize de furie, dar se stapanea mai bine. Venea la tine si se descarca, iar acasa ajungea mai bine.

A invatat sa imi respecte libertatile, profesia si mai mult decat atat sa ma vada ca pe iubita lui. Cea fata de care trebuia sa isi manifeste sentimentele de iubire, intelegere, afectiune. Din cand in cand, tindea sa vrea sa ma minta, dar ma prindeam si ii spuneam. Accepta cu greutate, dar totusi accepta si isi cerea scuze.

Acum, dupa o lunga perioada de terapie, ne intelegem si ne respectam. Simtim amandoi ca putem construi un camin, nu o casa mare si goala cum aveam inainte. Ca putem sa ne gandim sa devenim parinti pentru ca ne-am inteles si depasit traumele copilariei. Nu suntem perfecti. Dar am devenit perfectibili, maleabili, atenti la nevoile si libertatile celuilalt. Sper sa continuam in aceeasi directie, pentru ca simt ca suntem pe drumul cel bun. Am inteles amandoi ca, pana la urma, dragostea nu este indeajuns daca vii din urma cu traume grave.”

* Un articol oferit de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution.

Mai multe articole de acelasi autor: https://psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By Max4e Photo /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri