Probabilitatea ca o persoană să se vaccineze antigripal depinde de recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății și de încrederea în eficacitatea vaccinurilor gripale

Un nou sondaj, realizat de compania Viatris, dezvăluie motivațiile și barierele pentru vaccinarea antigripală în rândul persoanelor cu boli netransmisibile (BNT).

Comunicat de presă

Odată cu apariția sezonului gripal, este important ca toată lumea să înceapă să planifice să se protejeze pe sine și pe cei dragi. Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC), vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei sezoniere1, însă acoperirea vaccinării în Europa este încă scăzută comparativ cu ținta de 75% a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)2.

Aşa cum a anunţat încă din luna august a acestui an, compania Viatris, companie globală din domeniul sănătății, a pus la dispoziţia pacienţilor din România vaccinul său tetravalent împotriva gripei, Influvac® Tetra, pentru sezonul gripal 2023-2024. Influvac® Tetra conţine tulpinile gripale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-20243. Vaccinul gripal tetravalent al companiei Viatris este indicat pentru profilaxia gripei, în special la persoanele care prezintă risc crescut de complicații asociate.

Este recomandat pentru adulți, adolescenţi și copii începând cu vârsta de 6 luni și peste. În plus, poate fi utilizat pe toată perioada sarcinii3. Influvac® Tetra este disponibil şi poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis, pe baza unei prescripții medicale de la medicul de familie sau de orice altă specialitate.

Un nou sondaj online efectuat de Viatris4, investighează motivațiile și barierele pentru vaccinarea antigripală în rândul persoanelor vaccinate și nevaccinate cu BNT (boli netransmisibile) din Franța, Italia, Spania, Germania, Polonia, Belgia, Portugalia și Republica Cehă.

În general, 61% dintre respondenți au raportat o opinie pozitivă privind vaccinarea antigripală, crescând la aproape 90% și în rândul pacienților cu BNT care au raportat că au fost vaccinați antigripal în ultimii doi ani. Cu toate acestea, dintre persoanele care au declarat că nu au fost vaccinate niciodată împotriva gripei, 42% nu și-au exprimat nicio opinie (nici pozitivă, nici negativă) asupra problemei4.

Conform Uniunii Europene, în fiecare an, până la 50 de milioane de persoane sunt infectate cu virusuri gripale sezoniere în Europa5. În timp ce oricine se poate infecta, gripa sezonieră prezintă complicații serioase pentru sănătate pentru persoanele considerate mai fragile și cu risc mai mare, cum ar fi femeile însărcinate, copiii sub 6 ani, vârstnicii, persoanele cu BNT și personalul care lucrează în domeniul sănătății6. Familia și prietenii acestor populații aflate la risc pot, de asemenea, transmite gripa, indicând nevoia de a se vaccina. Imunizarea anuală, de la copii mici la adulți, de la persoane fără afecțiuni medicale la persoane cu afecțiuni medicale, poate ajuta la o mai bună protecție a tuturor persoanelor din comunitate.

Profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi medicii de familie, medicii de diverse specialităţi și farmaciștii joacă un rol vital în decizia unei persoane de a se vaccina împotriva gripei sau nu.

Potrivit persoanelor cu BNT vaccinate, la nivel global, primii trei factori care le-au determinat să se vaccineze au fost recomandarea medicului de familie (61%), urmată de propria inițiativă (31%) și de dorința de a se proteja de gripă din cauza afecțiunii lor medicale subiacente (18%). Alți factori importanți menționați de respondenții din acest grup includ protejarea celor dragi, în special în Italia (21%), Polonia (20%) și Belgia (20%) și recomandarea farmacistului, în special în Italia (10%) și Portugalia (11%)4.

Acţiunile de informare şi constientizare a complicaţiilor legate de gripă sunt din ce în ce mai extinse, oamenii fiind foarte deschiși să primească informaţii suplimentare cu privire la beneficiile vaccinării antigripale.

În general, conștientizarea complicațiilor legate de gripă este larg răspândită în rândul persoanelor cu BNT, deși un procent mai mare a fost raportat de grupul de vaccinati (60% la nivel global) comparativ cu cei nevaccinați (41% la nivel global). În ciuda acestui lucru, aproximativ jumătate dintre persoanele cu BNT vaccinate și nevaccinate au susținut că ar fi în continuare interesate să afle mai multe4.

La nivel global, medicul este cea mai competentă, preferată și mai accesată sursă de informații privind vaccinurile gripale. La nivel global,persoanele cu BNT vaccinate caută în principal informații despre eficacitatea vaccinului: protecție împotriva infecțiilor (46% durata protecției oferite (39% la nivel global), riscurile de a nu primi vaccinarea (37%) și posibilele reacții adverse (37%), în timp ce totodată, uimitor, peste 1 din 3 persoane cu BNT nevaccinate la nivel global au raportat că nu au primit sau nu au căutat nicio informație4.

Cu toate acestea, se poate observa o lipsă mai mare a informaţiilor atunci când vine vorba despre beneficiile vaccinării antigripale. Într-adevăr, în timp ce 70% la nivel global dintre persoanele cu BNT vaccinate susțin că știu multe despre aceasta, acest lucru s-a confirmat la nivel global la doar 39% dintre persoanele cu BNT nevaccinate, aproape 1 din 5 persoane din acest grup de populație declarând că nu știu nimic. Cu toate acestea, există interesul de a afla mai multe informatii, așa cum este exprimat de jumătate dintre respondenți la nivel global4.

Cel mai frecvent beneficiu al vaccinării cunoscut de persoanele cu BNT, atât vaccinate cât și nevaccinate, este că vaccinarea poate reduce severitatea simptomelor gripale, așa cum este declarat la nivel global de 80% dintre persoanele vaccinate și, respectiv, de 77% dintre persoanele cu BNT nevaccinate. Alte beneficii ale vaccinării antigripale sunt mai cunoscute în rândul persoanelor cu BNT vaccinate și includ, la nivel global, reducerea spitalizărilor asociate gripei (70%), urmată de prevenirea contractării gripei (67) și protecția persoanelor mai fragile din jurul lor (60%)4.

Probabilitatea ca o persoană să se vaccineze antigripal în viitor depinde în mare măsură de recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății și de încrederea în eficacitatea vaccinurilor gripale, așa cum au fost raportate de jumătate dintre respondenți la nivel global.

Analizând viitorul, la nivel global, aproape toate persoanele cu BNT vaccinate (92%) participante la sondajul companiei Viatris au raportat că este probabil sau foarte probabil să primească un vaccin gripal. Cu toate acestea, printre persoanele cu BNT nevaccinate, acest lucru scade dramatic la 33% la nivel global. Cel mai frecvent motiv pentru a nu se vaccina la nivel global este convingerea că vaccinarea nu este necesară deoarece pacientul nu este predispus la gripă (51%), urmată de convingerea că vaccinurile sunt ineficiente (37%)4.

„La Viatris, ne-am angajat să ne asumăm misiunea de a oferi oamenilor din întreaga lume posibilitatea de a trăi mai sănătos în fiecare etapă a vieții, motiv pentru care continuăm să subliniem importanța imunizării anuale împotriva gripei sezoniere pentru toată lumea, ca modalitate de a se proteja pe sine și pe cei care sunt mai vulnerabili. Cu peste 70 de ani de istorie și dedicare, ne străduim să oferim tuturor vaccinul nostru antigripal eficace și bine tolerat, care îi vizează pe adulți, vârstnici inclusiv cei peste 65 de ani și pe copii, începând cu vârsta de 6 luni.”, a declarat Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.

Acest document se adresează presei și are caracter strict informativ în ceea ce privește disponibilitatea vaccinului şi datele rezultate din sondajul online realizat la nivel global de catre Viatris, care dezvăluie motivațiile și barierele pentru vaccinarea antigripală în rândul persoanelor care trăiesc cu boli netransmisibile.

Influvac® Tetra este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală PRF, la recomandarea medicului. Administrarea Influvac® Tetra trebuie să se efectueze conform unei recomandări oficiale.

Referințe:

  1. ECDC, Seasonal influenza vaccines https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/seasonal-influenza-vaccines
  2. Vaccines Europe, Open letter calling for urgent action to address alarmingly low coverage rates for influenza vaccination https://www.vaccineseurope.eu/news/articles/open-letter-calling-for-urgent-action-to-address-alarmingly-low-coverage-rates-for-influenza-vaccination#note4
  3. Influvac® Tetra - Rezumatul Caracteristicilor Produsului
  4. Colombo L and Hadigal S, Survey among Non-communicable disease (NCD) patients flu vaccination: Identifying awareness, usage, and unmet needs, abstract presented at the 9th ESWI Influenza Conference, 18 September 2023
  5. European Union, Vaccination Portal https://vaccination-info.eu/en/disease-factsheets/influenza
  6. World Health Organizational, Influenza (Seasonal) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

Foto fr si main: Tero Vesalainen /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri