Asociatia ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) a lansat, luni, 19 ianuarie 2015, proiectul „SES THERAPY. Trei structuri complementare pentru grupurile vulnerabile”, cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa Prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.

Comunicat de presa

Proiectul cofinantat din FSE, cu o valoare totala de aproximativ 3,5 milioane de LEI, va fi implementat pe o perioada de 12 luni, in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia, si vizeaza dezvoltarea a 3 structuri de economie sociala, in vederea promovarii economiei sociale in randul grupurilor vulnerabile.

Pe langa Atelierul de productie publicitara ce va fi deschis in comuna Manesti (judetul Dambovita), care se va ocupa de personalizarea materialelor publicitare si va oferi sansa la un loc de munca persoanelor din categorii vulnerabile, ALIAT va mai infiinta in cadrul proiectului doua intreprinderi sociale destinate in special principalilor sai beneficiari: persoanele care se lupta cu dependenta de substante.

Astfel, in Bucuresti va fi inaugurata o cafenea de tip Cafe Therapy, un concept unic in Romania, unde nu vor fi servite bauturi alcoolice si nu se va fuma, un spatiu gandit ca un mediu de socializare securizant, fara tentatii. Cafeneaua va gazdui atat evenimente axate pe diversele tipuri de terapie (psihoterapie, terapie prin arta, terapie ocupationala), cat si seri dedicate diferitelor categorii din publicul larg, celor care vor sa organizeze evenimente intr-un mediu cald si sanatos. In plus, va gazdui si un magazin social, unde vor fi expuse produse ale altor intreprinderi sociale din tara.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? A contat cine a zbierat mai tare

De asemenea, in cadrul proiectului va fi deschis si un Centru rezidential de ingrijiri integrate pentru persoanele dependente de substante in Targoviste (judetul Dambovita), care va face parte din reteaua nationala de centre ALIAT deja lansate in cadrul altor proiecte din POSDRU, menite sa ofere servicii de sprijin, inclusiv in regim de cazare peste noapte, pentru beneficiari si familiile acestora.

Initiativele ALIAT vin intr-un context alarmant in Romania in ceea ce priveste consumul de alcool.

”Consumul de alcool reprezinta o problema nationala, asa cum o arata si cele mai recente statistici: avem un consum mediu anual de aproape 15 litri de alcool pur pe cap de locuitor, peste media europeana, de 10,9 litri. Mai mult, in Romania exista un risc maxim legat de efectele nocive ale alcoolului asupra sanatatii: numarul de ani de viata pierduti din cauza dizabilitatilor induse de alcool este 5, pe o scara de la 1 la 5. Putini inteleg insa faptul ca este o boala si ca trebuie tratata, iar rata de abstinenta in ultimul an, in randul celor care iau decizia de a renunta la alcool, este de doua ori mai mica in Romania decat la nivel mondial: 32,4 % fata de 61,7%”, a atras atentia Gabriella Bondoc, director medical la ALIAT.

Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

”Proiectul nostru vine ca o initiativa inedita in domeniul serviciilor adresate beneficiarilor ALIAT, in conditiile in care in Romania inca nu exista astfel de cafenele terapeutice, devenite un trend international in ultimii ani, mai ales in Marea Britanie. Aici vor putea gasi un mediu securizant de socializare, fara a intra in contact cu alcool sau tigari, substante care ii pot readuce in capcana viciului. In plus, vor avea parte de diferite tipuri de terapie, asigurate de un asistent social si un psiholog, angajati in proiect, meniti sa ii sprijine in procesul de vindecare si de abstinenta. Iar publicul larg va beneficia de un spatiu de socializare cald si linistit, in care vor putea fi organizate seri si evenimente pe diferite teme de interes social, pentru adulti, dar si pentru copii si adolescenti”, a declarat Loreta Isac, expert in economie sociala la ALIAT si direct implicata in acest proiect.

Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma

Cel mai greu este primul an de abstinenta pentru o persoana care a decis sa renunte la alcool, iar in aceasta perioada critica este recomandat sa se evite situatiile si factorii periculosi. Acesta este sfatul celor care au trecut prin aceasta incercare si au reusit sa infranga boala. ”Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca dependenta de alcool este o boala, care se poate trata, si sa nu mai stigmatizeze persoanele afectate. Sprijinul familiei, al prietenilor, alaturi de ajutorul medical de specialitate, conteaza enorm in procesul de vindecare. Cel mai dificil este primul an, iar in lupta cu aceasta boala si in incercarea de a ramane asbtinent este esential sa te rupi de mediile pline de vicii. Deci se simte nevoia unui spatiu public, cum e aceasta cafenea, unde sa putem discuta, socializa, chiar sa ne putem trata fara riscul de a fi tentati, asa cum e nevoie de popularizarea tratamentelor oferite in cadrul clinicilor”, a spus unul dintre beneficiarii ALIAT, care a reusit performanta de a fi abstinent de aproape 6 ani, prezent de asemenea la evenimentul de lansare de la ALIAT.

Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci

Fiind intreprinderi sociale, marci ale economiei sociale, in cadrul celor trei initiative vor fi create 30 de locuri de munca, majoritatea vizand grupurile vulnerabile. In plus, vor fi dezvoltate competente profesionale pentru 120 de persoane vulnerabile.

”Antreprenoriatul social a devenit in ultimii ani o alternativa pentru crearea si mentinerea locurilor de munca, iar intreprinderile sociale sunt noile modele de economie sociala. Avantajele ar fi independenta fata de autoritatea publica, gestiunea transparenta si democratica, faptul ca se lucreaza cu capitalul, dar NU in favoarea capitalului si mai ales solidaritatea interna si cu cei din comunitate”, a explicat in cadrul conferintei Florentina Constantin, expert in economia sociala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri