7 Octombrie 2011 publicat în Moda 61 share-uri

Istoria lui Coco Chanel este istoria unei femei extraordinare. O revolutionara. O femeie de succes care s-a ridicat dintr-o saracie adanca, pentru ca numele ei sa devina unul dintre cele mai cunoscute branduri, pentru ca ideile ei in moda si personalitatea sa nemaipomenita, sa ne influenteze mereu. Jurnalista italiana Oriana Fallaci i-a facut acesteia un portret fidel, in momentul cand Coco avea 83 de ani.

Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel s-a nascut in anul 1883 intr-o familie foarte saraca. Mama ei a murit cand Gabrielle avea doar 6 ani, apoi a fost parasita impreuna cu fratii sai de catre tatal care i-a lasat in grija rudelor. Copilaria marcata de suferinta nu a impiedicat-o pe Gabrielle sa devina marea Coco Chanel.

Coco a creat un nou look pentru femei in secolul XX, indepartandu-se de imperativul incorsetarii si al rochiilor lungi si ample. Ea a creat haine mult mai comode care musai trebuiau sa sublinieze feminitatea si frumusetea corpului. Costumul Chanel din anul 1923 sau designul ei de geanta au ramas si acum extrem de in voga. Coco spunea de altfel: “Moda paleste, doar stilul ramane acelasi”. Ea este cea care a incurajat adopatrea notiunii de stil. De la Coco Chanel incoace, eleganta are cu totul si cu totul alta prestanta. Am putea spune ca Chanel a devenit un sinonim pentru eleganta.

Parul bob, buzele rosii si manierele sale au devenit model pentru femeile din intreaga lume. Fara doar si poate, Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente femei din istorie. In anul 2009 a fost realizat un film biografic inspirat de viata lui Coco, intitulat “Coco inainte de Chanel”, in care actrita franceza Audrey Tatou a primit rolul principal. Filmul traseaza viata lui Coco, din momentul cand a ramas orfana, pana a devenit un mare designer de Haute Couture.

Coco Chanel, asa cum a vazut-o jurnalista Oriana Fallaci

E timpul insa sa o cunoastem pe celebra Coco Chanel. Unul dintre cele mai frumoase si veridice portrete ale lui Coco a ramas materialul semnat de o alta femeie fabuloasa – jurnalista italiana Oriana Fallaci. De altfel, prin intermediul acestei povestiri despre intalnirea cu celebra Coco, am reusit sa inteleg in ce fel aceasta femeie a fost si ramane uluitoare. Materialul este publicat intr-un numar omagial dedicat Orianei Fallaci, al revistei iatliene L’Europeo. Articolul dedicat intalnirii dintre cele doua femei se intituleaza “La donna che liberò la moda (Femeia care a eliberat moda)” si a fost scris in anul 1966 si mai apoi republicat in anul 2007 intr-un numar al revistei L'Europeo(p. 96). (vezi dr.)


Sunt Karina Simion, profesor de limbă română și de limba spaniolă și mamă de Marc. El este inspirația din spatele cortinelor. Așa s-a născut și blogul acesta, Miculmarc.ro. Tot ce...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri