6 Decembrie 2011 publicat în Lifestyle 3 share-uri

In una dintre cele mai magice nopti de decembrie, copiii mai mult sau mai putin cuminti din intreaga lume, insa si adultii, il asteapta cu sufletul la gura pe Mos Nicolae.

Sfantul Nicolae, cel care a inspirat legenda lui Mos Craciun este ingropat, de aproape 800 de ani, in Newton Jerpoint, in Kilkenny – sau cel putin asa sustin irlandezii. Se spune despre corpul neinsufletit, ingropat initial in Myra (Turcia), ca a fost mutat in Italia in 1169 si apoi in Irlanda, de catre Nicholas de Frainet, o ruda indepartata a sfantului. Pe data de 6 decembrie se tine o slujba in biserica pentru Sfantul Nicolae, insa, in rest, sarbatoarea nu are alte traditii.

Mos Nicolae in Tarile de Jos

In Tarile de Jos, Mos Nicolae se sarbatoreste in seara de 5 decembrie si este o ocazie de a darui cadouri si de a ii multumi Sfantului Nicolae. Aici, incepand cu sfarsitul lunii noiembrie, copiii isi pun ghetutele in fata semineelor si canta colinde Sinterklaas. De multe ori pun un morcov sau fan in ghetute, ca si cadou pentru calul Sfantului Nicolae. In seara de 5 decembrie, Sinterklaas aduce cadouri tuturor copiilor, in functie de cat de cuminti au fost. Mos Nicolae este ajutat de Zwarte Pieten, sau Pere Fouettard in franceza.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Mos Nicolae in Germania

In Germania, Sfantul Nicolae este sarbatorit la scara mica. Aici, majoritatea copiilor pun o ghetuta denumita Nikolaus-Stiefel in fata usii in noaptea de 5 decembrie, asteptand ca Mos Nicolae sa o umple cu dulciuri si cadouri. Pentru unii dintre copii totusi, Mos Nicolae este un personaj care inspira frica deoarece este adesea insotit de Knecht Ruprecht (servitorul Ruprecht) ce ii ameninta pe cei care nu au fost cuminti. Cu toate acestea, personajul rau-facator este doar o legenda.

Mos Nicolae in Italia

Sfantul Nicolae este patronul orasului Bari, unde se crede ca este ingropat. Sarbatoarea in cinstea sa se numeste Festa di San Nicola si tine de pe 7 pana pe 9 mai. Pe 6 decembrie are loc un ritual denumit Rito delle nubile. In provinciile Trieste, Belluno si Trentino, Sfantul Nicolae (San Nicolo) este sarbatorit cu cadouri pentru copii (in dimineata de 6 decembrie) si un targ, Fiera di San Nicolo. In functie de traditiile zonale, in unele familii Mos Nicolae este mai important decat Mos Craciun.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri